fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotrebna kontinuirana edukacija i usavršavanje zaposlenih

Potrebna kontinuirana edukacija i usavršavanje zaposlenih

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poslodavci bi trebalo da stvore uslove za kontinuiranu i kvalitetnu edukaciju i usavršavanje zaposlenih, kako bi se zadržao korak sa promjenama, ocijenio je direktor Sektora za ljudske resurse u Crnogorskom Telekomu, Miroslav Janičić.

On je u intervju za PR Centar kazao da bi poslodavci trebalo da podstiču zaposlene i na preuzimanje lične odgovornosti za sopstveni razvoj i profesionalni uspjeh.

Janičić je ocijenio da su sociolozi već primijetili da u 21. vijeku nijesu nepismeni oni koji ne znaju da pišu i čitaju, već oni koji ne umiju iznova da uče i usvajaju nove vještine i da je to posebno tačno u industrijama u kojima posluju Telekom i drugi veliki tehnološki lideri.

„Naročito u svjetlu takozvane četvrte industrijske revolucije, značaj kontinuiranog učenja i usavršavanja ne možemo dovoljno naglasiti. Prisjetimo se iskustva prethodnih industrijskih revolucija – bilo da je riječ o mehanizaciji, elektrifikaciji ili automatizaciji proizvodnje, ljudi su se plašili da će ih „mašine“ učiniti suvišnim”, rekao je Janičić.

Prema njegovim riječima, desilo se suprotno. Mašine jesu učinile suvišnim neka radna mjesta ali ne i ljude, koji su počeli da se usavršavaju i razvijaju različite vještine, što je dovelo do ubrzanog ekonomskog razvoja i rasta životnog standarda.

On je naveo da tehnološki razvoj zahtijeva kontinuirano učenje i usavršavanje kako bi se zadržao korak sa promjenama, ali i otvara brojne druge mogućnosti.

„Međutim, upravo na kompanijama leži najveća odgovornost da stvore uslove da njihovi zaposleni stiču nova znanja na što jednostavniji i pristupačniji način, prihvatajući najmodernija rješenja“, smatra Janičić.

Na pitanje koliko kompanije poput Telekoma prate trendove kada je u pitanju obrazovanje i usavršavanje zaposlenih, Janičić je odgovorio da iako Telekom nije jedina kompanija koja promoviše digitalizaciju i transformaciju različitih kompanijskih procesa, činjenica je da u praksi prvi sprovode sve ono o čemu govore jer u Telekomu svi zajedno stvaramo svijet novih mogućnosti.

„Tako je i u ovom slučaju, kada zaposlenima nudimo edukaciju kroz fleksibilne i lako dostupne formate koji omogućavaju mikro učenje, odnosno učenje kada god to želite, birajući teme prema svojim specifičnim i individualnim potrebama“, objasnio je Janičić.

On je rekao da su izvor znanja nekada bile isključivo biblioteke, dok je sada ono na raspolaganju putem mobilnih telefona, tableta ili laptopova.

„Tehnologija nam to u konačnom omogućava, a na nama je da to iskoristimo i stavimo na raspolaganje svima. Crnogorski Telekom zato već nekoliko godina ne samo što uspješno implementira digitalne formate učenja, odnosno digitalne platforme za usavršavanje za više od 500 zaposlenih, već konstantno radi na njihovom unapređivanju“, precizirao je Janičić.

On je kazao da postoje tri značajne novine kada je riječ o digitalnom učenju.

„Krajem prošle godine zaposlenima smo predstavili novu Percipio digitalnu platformu sa značajno unaprijeđenim funkcionalnostima u odnosu na već postojeću HR Suite platformu. Takođe, prvi u Crnoj Gori smo svojim zaposlenima omogućili da se usavršavaju u bilo kom trenutku i gdje god da se nalaze tako što smo nedavno implementirali i HR Suite i Percipio mobilne aplikacije. Zahvaljujući tome, svi u Telekomu možemo da radimo na sebi tempom koji sami odaberemo, u bilo kom trenutku sedam dana nedjeljno, 365 dana godišnje“, rekao je Janičić.

Zaposleni u Crnogorskom Telekomu, kako je kazao, imaju jedinstvenu priliku da dobiju sertifikate po završetku kurseva sa najprestižnijih svjetskih univerziteta, kao što su Harvard, Yale, Stanford itd, preko svjetski priznate platforme Coursera.

„Osim što smo osvježili naše onlajn platforme, učenje smo dodatno olakšali i proširili ga najkvalitetnijim sadržajem koji nam je danas dostupan. Istovremeno smo među prvim zemljama Evrope koje su u okviru Deutsche Telekom Grupe svojim zaposlenima omogućile, putem pomenute platforme, kako ekspertske i tehničke obuke tako i obuke za razvoj ličnih vještina, dok ćemo tokom godine nastojati da ovu mogućnost obezbijedimo i našim poslovnim korisnicima“, rekao je Janičić.

Prema njegovim riječima, poslodavci treba da stvore uslove za kontinuiranu i kvalitetnu edukaciju i usavršavanje zaposlenih, ali prije svega treba da podstiču zaposlene na preuzimanje lične odgovornosti za sopstveni rast i razvoj i profesionalni uspjeh.

„Ukoliko ne postoji samomotivacija, ne možete, da tako kažem, na silu natjerati zaposlene na to. Mogu slobodno da kažem da smo uspjeli u tome što pokazuje broj zainteresovanih za različite obuke i kurseve, ali i sve naše bivše koleginice i kolege koji svoja znanja i vještine usvojene tokom rada u Telekomu sada primjenjuju na visokim pozicijama u drugim crnogorskim kompanijama i na odgovornim državnim pozicijama, ili su danas veoma uspješni preduzetnici“, saopštio je Janičić.

On je rekao da se nada da će inspirisati i podstaći ostale kompanije u Crnoj Gori, bez obzira da li je riječ o privatnom ili javnom sektoru, da više pažnje posvete digitalnom učenju, da crpe ideje iz iskustva Telekoma i naših servisa i usluga.

„Mi ćemo sa druge strane nastaviti da stvaramo svijet novih mogućnosti dajući doprinos digitalnoj transformaciji društva u kojem je, svjesni smo, naša uloga ključna, što potvrđuje i glavna nagrada Unije poslodavaca Crne Gore dodijeljena Crnogorskom Telekomu za poseban doprinos društveno odgovornom poslovanju u prošloj godini“, zaključio je Janičić.

Najčitanije

U februaru skoro 38 hiljada turista

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - U Crnoj Gori je u februaru u kolektivnom smještaju ostvareno 37,76...