fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijePotpisani ugovori vrijedni 50 milijardi USD

Potpisani ugovori vrijedni 50 milijardi USD

Rijad, (MINA-BUSINESS) – Saudijska Arabija potpisala je 50 milijardi USD vrijedne ugovore u oblasti nafte, gasa i infrastrukture na investicionoj konferenciji u Rijadu.

Konferencija, koja se održava u sjenci ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija i sa koje su se u startu povukli neki od šefova najvrijednijih zapadnih kompanija, ipak je donijela veliki broj vrlo unosnih dogovora, prenosi B92.

Vijest o potpisanim ugovorima potekla je od zvaničnika Saudijske Arabije, a detalji će biti otkriveni tokom konferencije, koja je suočena sa bojkotom zapadnih političara, međunarodnih bankara i predsjednika kompanija.

Kompanije koje su uključene u 50 milijardi USD vrijedne dogovore su Trafigura, Total, Hyundai i Norinco.

Kompanija sa sjedištem u Švajcarskoj, Trafigura, navodi da je potpisan sporazum sa Saudijskom Arabijom o zajedničkom ulaganju u razvijanje kompleksa prerade za bakar, cink i olovo.

Najveća naftna kompanija na svijetu, Saudi Aramco, potpisala je sporazume sa 15 međunarodnih partnera, vrijednih više od 34 milijarde USD.

Ugovori uključuju sporazum o izgradnji integrisanog petrohemijskog kompleksa u okviru druge faze izgradnje rafinerije SATORP, kojim zajednički upravljaju Aramco i Total u Saudijskoj Arabiji, kao i investicije u maloprodajne benzinske stanice, takođe u zajedničkom vlasništvu dvije kompanije.

Ministar saobraćaja Saudijske Arabije potpisao je sporazum za drugu fazu brze pruge Haramain sa španskim konzorcijumom, objavio je na svom Twitter nalogu državni televizijski kanal al-Ekhariia.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije