fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotpisani ugovori sa poljoprivrednicima iz centralne i južne regije

Potpisani ugovori sa poljoprivrednicima iz centralne i južne regije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Stijović, potpisao je na Biotehničkom fakultetu u Podgorici ugovore o dodjeli bespovratne podrške za investicije u preradu na gazdinstvima sa poljoprivrednim proizvođačima iz Podgorice, Cetinja, Danilovgrada, Kolašina, Bara, Tivta, Ulcinja i Plužina.

Iz Ministarstva je saopšteno da je prerada na gazdinstvima podržana za izgradnju i adaptaciju objekata, nabavku opreme za preradu, pakovanje i čuvanje poljoprivrednih proizvoda.

„Za investicije ovog tipa omogućena je bespovratna podrška u procentualnom iznosu od 80 odsto bespovratne podrške. U okviru ovog javnog poziva omogućena je podrška u iznosu od 490 hiljada EUR, od čega je podrška koju dodjeljuje Ministarstvo oko 390 hiljada EUR. Realizovaće se ukupno 70 investicija“, navodi se u saopštenju.

Stijović je iskazao posebnu zahvalnost poljoprivrednicima koji sa svojim porodicama svakog dana dokazuju da su stub razvoja ove zemlje i koji su za vrijeme velike krize, kada je svijet stao usljed pandemije, uspjeli da sačuvaju poljoprivrednu proizvodnju, svoja gazdinstva i omoguće svima da u svakom trenutku imaju na trpezi zdravu i bezbjednu hranu.

“Ovo će biti velika godina za našu poljoprivredu. Godina novih investicija, razvoja, uvećanja proizvodnje i stočnog fonda, uvođenja novih tehnologija u proizvodnji, unapređenja infrastrukture. U ovoj godini se poboljšava životni standard svih građana Crne Gore, a to znači i povećanje kupovne moći, koja donosi siguran plasman za poljoprivredne proizvode”, kazao je Stijović.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva, prethodno potpisao ugovore sa poljoprivrednicima sa sjevera.

Stijović je najavio najveći Agrobudžet za poljoprivrednike u istoriji Crne Gore, istakavši da će njegove benefite osjetiti svi poljoprivredni proizvođači. Povećanja su posebno izražena u sektoru stočarstva, uključujući značajna povećanja premije za mlijeko, povećanja direktnih plaćanja po površini, uz povećanje premija po grlu za goveda, ovce i koze, ali i u svim drugim agrobudžetskim mjerama.

“Ovo je samo jedna ali značajna komponenta investicione podrške u ovoj godini za sektor poljoprivrede. Stvoreni su uslovi da se nacionalna sredstva u ovogodišnjem Agrobudžetu uvećaju za oko devet miliona EUR u odnosu na prethodnu godinu i ovo će biti najveći budžet za naše poljoprivrednike u istoriji Crne Gore. Siguran sam da će ova sredstva značajno uticati na unapređenje proizvodnje i dostizanje standarda kvaliteta”, rekao je Stijović.

Menadžerka MIDAS 2 programa u Crnoj Gori, Gorica Radulović, uputila je čestitke svim poljoprivrednicima koji su ispunili uslove za potpisivanje ugovora i istakla da će kroz MIDAS 2 projekat u narednom periodu u punom kapacitetu nastaviti podrška poljoprivrednom sektoru u Crnoj Gori.

Razvojem prerade na porodičnim gazdinstvima doprinosi se povećanju konkurentnosti proizvoda kako crnogorskih primarnih proizvođača, tako i prerađivača. Ova mjera, kroz stvaranje dodate vrijednosti, povećava prihode, rješava problem viškova primarnih proizvoda i čuvanja proizvoda na gazdinstvima.

U Nikšiću će u petak, sa početkom u 12 sati, biti upriličeno potpisivanje ugovora sa proizvođačima iz preostalih opština.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije