fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotpisan ugovor o kreditu između ŽICG i EBRD

Potpisan ugovor o kreditu između ŽICG i EBRD

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ugovor o kreditu između Željezničke infastrukture (ŽICG) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), vrijedan 11 miliona EUR, za potrebe realizacije projekta nabavke mehanizacije za održavanje pruga i nove opreme za pomoćni voz, potpisan je u Ministarstvu finansija.

Ugovor su potpisali ministar finansija Aleksandar Damjanović, direktor EBRD za Crnu Goru, Remon Zakarija, i izvršna direktorica ŽICG Marina Bošković.

“Tom prilikom potpisana je i državna garancija za potrebe tog kreditnog aranžmana na isti iznos između države Crne Gore i EBRD-a”, saopšteno je iz Ministarstva.

Svrha projekta je, kako je objašnjeno, da se pomogne ŽICG pri finansiranju mehanizacije za održavanje pruge, koja će se koristiti za redovno i bezbjedno održavanje kompletne željezničke mreže u Crnoj Gori.

Projekat se sastoji od dvije komponente.

Prva se odnosi na nabavku mehanizacije za održavanje pruge, a druga na konsultantske usluge za podršku realizacije projekta i nadzor nad radovima za prvu komponentu.

Očekuje se da će projekat biti realizovan u roku od dvije godine od datuma stupanja na snagu ugovora.

“Ugovoreni iznos kredita iznosi ukupno 11 miliona EUR, sa rokom raspoloživosti kreditnih sredstava od tri godine od datuma potpisivanja. Ugovorom o kreditu predviđen je rok otplate od 15 godina, uključujući grejs period od tri godine, uz polugodišnju otplatu i varijabilnu kamatnu stopu koja se sastoji od šestomjesečnog EURIBORA i margine od jedan odsto”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Skupština Crne Gore

Kontrolno saslušanje Spajića i Šaranovića krajem juna

Podgorica, (MINA) - Predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Miodrag Laković zakazao je...