fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotpisan ugovor o izradi projektne i tenderske dokumentacije

Potpisan ugovor o izradi projektne i tenderske dokumentacije

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Elektroprivreda (EPCG) i kompanija Energoprojekt Hidroinženjering potpisali su u četvrtak ugovor o izradi projektne i tenderske dokumentacije za ugradnju Agregata A8 u hidroelektranu (HE) Perućica, vrijedan 535 hiljada EUR.

Ugovor su potpisali izvršni direktor EPCG, Nikola Rovčanin i generalni direktor Energoprojekt Hidroinženjering, Bratislav Stišović.

“Rok za izradu projektne i tenderske dokumentacije je sedam mjeseci, nakon čega će se pristupiti odabiru izvođača građevinskih radova i isporučioca opreme za realizaciju projekta ugradnje Agregata A8 u HE Perućica”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu EPCG.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 24 miliona EUR.

“Uslovi za sklapanje ugovora stekli su se nakon što je, u skladu sa smjernicama i pravilima Njemačke razvojne banke (KfW), sprovedena međunarodna tenderska procedura za ugradnju Agregata A8 u HE Perućica”, navodi se u saopštenju.

Učešće na tenderu uzeli su ponuđači AFRY Switzerland iz Švajcarske, Energoprojekt Hidroinzenjering iz Srbije i kompanije Fichtner GmbH (FIT) i Tractebel Engineering GmbH, obje iz Njemačke.

Menadžer projekta, Boško Božović, kazao je da radovi na ugradnji Agregata A8, uporedo sa izvođenjem radova na fabrikaciji, isporuci, montaži i puštanju u rad elektromašinske opreme, obuhvataju i izvođenje građevinskih radova rekonstrukcije čvorišta kanala Zeta I, kompenzacionog bazena i ulazne građevine, čijim će završetkom EPCG dobiti dodatnih 58,5 megavata (MW).

Time će se, bez ikakvog dodatnog uticaja na životnu sredinu, nominalna snaga elektrane uvećati sa 307 MW na 365,5 MW.

Realizacija naznačenog projekta predstavlja nastavak aktivnosti na polju osavremenjivanja postojećih i izgradnje novih proizvodnih kapaciteta.

“Time se potvrđuje odlučnost da EPCG uhvati korak sa globalnim procesom energetske tranzicije i pozicionira se kao kompanija koja će i u narednim decenijama biti garant energetske stabilnosti i ekonomskog razvoja Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije