fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotpisan memorandum između ANO i Regulatornog tijela za finansijska tržišta Austrije

Potpisan memorandum između ANO i Regulatornog tijela za finansijska tržišta Austrije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici crnogorske Agencije za nadzor osiguranja (ANO) i austrijskog Saveznog ministarstva finansija i Regulatornog tijela za finansijska tržišta Austrije (FMA) potpisali su u Dubrovniku memorandum o saradnji, u cilju razmjene najboljih praksi.

Sporazum su potpisali predsjednik Savjeta ANO, Uroš Andrijašević i direktor za nadzor osiguranja i penzione fondove u FMA-u, Piter Braumiler.

“Potpisani memorandum samo je dogradnja veoma dobre osnove za saradnju koju smo već imali kroz prethodni sporazum sa austrijskom FMA”, rekao je Andrijašević.

Memorandumom se, kako je ocijenio, dodatno stvaraju pretpostavke za razmjenu najbolje prakse, kao i frekventniju komunikaciju i saradnju sa jednim od najrespektabilnijih regulatora tržišta osiguranja u Evropi.

“Za Crnu Goru je posebno važna činjenica da se radi o regulatoru iz Austrije, s obzirom na to da u ukupnom akcijskom kapitalu crnogorskih društava za osiguranje kapital iz Austrije učestvuje sa 52 odsto, a da pet od devet crnogorskih osiguravača ima matično društvo sa sjedištem u Austriji”, naveo je Andrijašević.

Izh ANO-a su rekli da je memorandumom bliže definisana saradnja na osnovama zajedničkog povjerenja i razumijevanja u oblasti nadzora osiguravajućih društava na principima i procedurama najbolje evropske i međunarodne prakse.

Između ostalog, memorandumom je definisano obavljanje zajedničkog posrednog i neposrednog nadzora nad osiguravajućim društvima u Crnoj Gori i Austriji, razmjena prakse u vezi sa nadzorom i upravljanjem proizvodima osiguranja, tehnička saradnja posebno u nadzoru IT sistema i istraživanju i analizi podataka o tržištu osiguranja, kao i saradnja u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, ograničena na opseg nadležnosti i odgovornosti dva regulatora.

Takođe, ANO i FMA će, u skladu sa raspoloživosti kadra i resursa, organizovati programe stažiranja, studijske posjete, obuke i tehničku pomoć potrebnu kako bi se pospješio razvoj nadzorne prakse u osiguranju i regulatorni okvir tržišta osiguranja, kako u Crnoj Gori, tako i u Austriji.

Razmjena potpisanih memoranduma organizovana je u okviru Globalnog seminara Međunarodne asocijacije supervizora osiguranja (IAIS) koji se održava u Dubrovniku.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije