fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotpisali zajedničku Deklaraciju u Tirani

Potpisali zajedničku Deklaraciju u Tirani

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Crne Gore (EKIP) i Agencija za audivovizuelne medije Albanije potpisale su u Tirani zajedničku Deklaraciju o međuinstitucionalnoj saradnji po pitanju oslobađanja radio-frekvencijskog opsega 694-790 megaherca (MHz).

Zajedničku Deklaraciju je u ime EKIP-a potpisao izvršni direktor Darko Grgurović, a u ime Agencije za audivovizuelne medije Albanije predsjednica Armela Krasniqui.

Iz EKIP-a je saopšteno da je u Tirani održan multilateralni sastanak predstavnika regulatornih agencija za elektronske komunikacije i audiovizuelne medije Albanije, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Regulatori Crne Gore i Albanije su Deklaraciju potpisali sljedstveno odluci Svjetske konferencije o radiokomunikacijama (WRC-15) povodom korišćenja opsega 694-790 MHz od država članica Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU), kao i odredbama odluke Evropske unije (EU) od 17. maja 2017. godine povodom korišćenja opsega 470-790 MHz u državama tog bloka.

“Zajednička Deklaracija ima za cilj da uspostavi osnove za usaglašavanje planova radio-frekvencija za digitalne zemaljske radio-difuzne sisteme na bilateralnom nivou, radi implementacije odgovarajućih izmjena radio-frekvencijskih dodjela”, navodi se u saopštenju.

Deklaracija ima za cilj i da olakša administracijama preduzimanje svih potrebnih regulatornih mjera da se izbjegnu prekogranične štetne smetnje i ubrza donošenje odluka i sprovođenje konkretnih aktivnosti za konačno oslobađanje opsega 694-790 MHz od radio-difuzne službe.

Potpisnice zajedničke Deklaracije, u cilju postizanja usaglašenih planova radio-frekvencija između odnosnih administracija Crne Gore i Albanije, saglasne su da će zajedničke obaveze utvrđene ovim dokumentom biti praćene bilateralnim sporazumom o koordinaciji radio-frekvencija za potrebe digitalnih zemaljskih radio-difuznih sistema u opsegu 470-694 MHz.

“Bilateralnim sporazumom, između ostalog, utvrdiće se i krajnji rok za tranziciju stanica radio-difuzne službe u opseg 470-694 MHz i oslobađanje opsega 694-790 MHz za korišćenje od mobilne službe prema odluci EU do kraja juna ove godine”, rekli su iz EKIP-a.

Ovaj uslov Crna Gora je ostvarila 2017. godine, a zaključenjem sporazuma očekuje se od administracije Albanije da tranziciju stanica radio-difuzne službe završe do kraja juna, što je od velikog interesa za Crnu Goru i planove sprovođenja aukcije spektra za 5G sisteme.

Međunarodna koordinacija korišćenja radio-frekvencija koju sprovodi Agencija je od posebnog značaja sa aspekta obezbjeđivanja nesmetanog rada svih radiokomunikacionih službi i stvaranja preduslova za potpunu valorizaciju opsega 694-790 MHz, kao jednog od pionirskih opsega za uvođenje 5G mobilnih mreža u Crnoj Gori.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije