fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotpisali tehničke sporazume

Potpisali tehničke sporazume

Zagreb, Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) uspješno je završila postupak koordinacije radio-frekvencija u opsezima 700 megaherca (MHz) i 800 MHz, a odgovarajući tehnički sporazumi su, nakon usaglašavanja, potpisani danas u Zagrebu.

Sporazume je u sjedištu Hrvatske regulatorne agencije za mrežne industrije (HAKOM) u ime EKIP-a potpisao izvršni direktor Darko Grgurović.

Potpisivanju tehničkih sporazuma je prethodio intenzivan rad eksperata-inžinjera koji se bave pitanjima upravljanja radio-frekvencijskog spektra za fiksne i mobilne radiokomunikacije.

„Eksperti EKIP-a i HAKOM-a su još u decembru prošle godine pokrenuli aktivnosti na usaglašavanju tekstova bilateralnog tehničkog sporazuma o prekograničnoj koordinaciji MFCN sisteme koji rade u opsegu 800 MHz, kao i multilateralnog tehničkog sporazuma o prekograničnoj koordinaciji MFCN i BB-PPDR sistema u opsegu 700 MHz koji su podržali i kolege iz nadležnih administracija iz Srbije (RATEL) i Bosne i Hercegovine (RAK)“, navodi se u saopštenju.

Opsezi 700 MHz i 800 MHz harmonizovani su na nivou država članica CEPT-a za mobilnu službu za korišćenje od MFCN sistema, te je EKIP još 2019. godine potpisao tehničke sporazume o prekograničnoj koordinaciji MFCN sistema u opsegu 800 MHz sa adiministracijama Bosne i Hercegovine (RAK), Sjeverne Makedonije (AEK) i Srbije (RATEL).

„Za opseg 700 MHz EKIP do sada nije imao potpisan nijedan sporazum o koordinaciji sa administracijom neke od susjednih država”, rekli su iz EKIP-a.

U cilju da se osigura ravnopravan pristup spektru, bez pojave štetne interferencije, te efikasna upotreba spektra u graničnim oblastima između zemalja potpisnica, sporazumima su propisani odgovarajući tehnički parametri (jačine polja i preferencijalni kodovi) koje će mobilni operatori u zemljama potpisnicima biti u obavezi implementirati u roku od šest mjeseci od potpisivanja sporazuma.

Grgurović je na sastanku istakao izuzetnu saradnju u oblastima regulacije sektora elektronskih komunikacija i poštanskih djelatnosti, koja se, između ostalog, odvija i u skladu sa potpisanim sporazumima o saradnji koje je EKIP potpisao sa HAKOM-om (2011), RATEL-om (2012) i RAK-om (2017), te razmjenu iskustava tokom održavanja stručnih skupova u čijem fokusu nijesu samo pitanja iz oblasti upravljanja radio-frekvencijskim spektrom, već i druga, vezana za razvoj mreža i servisa, te i ekonomska i pravna pitanja regulacije ova dva tržišta.

„Predstavnici regulatornih agencija iz nama susjedne tri države informisani su i o organizaciji međunarodne konferencije, koja se tradicionalno održava u Budvi u zadnjoj sedmici septembra, a koji su, kao i prošlih godina najavili aktivno učešće uz prezentaciju najznačajnijih studija slučajeva iz tema koje će biti u fokusu ovogodišnje konferencije“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...