fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPotencijalna proizvodnja ne može se očekivati u naredne četiri godine

Potencijalna proizvodnja ne može se očekivati u naredne četiri godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Potencijalna proizvodnja nafte u crnogorskom podmorju u savršenom scenariju ne može se očekivati u naredne četiri godine, a prvi prihodi, koji bi bili sredstva fonda, neće biti ostvareni još par godina nakon toga, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

U državni budžet se po osnovu plaćenih naknada za dodijeljene koncesije za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju od 2016. godine, kada je država potpisala prvi ugovor za taj posao sa italijansko-ruskim konzorcijumom Eni-Novatek, slilo oko milion EUR.

Iz Ministarstva su Vijestima kazali da će u narednoj godini biti završen zakon kojim će biti uređeno pitanje funkcionisanja posebnog fonda u koji će se slivati dio prihoda od poreza po osnovu ostvarene dobiti kompanija koje dobiju posao u istraživanju nafte i gasa u crnogorskom podmorju.

Od ukupnog prihoda, fondu će pripadati 85 odsto, a državnom budžetu 15 odsto.

Predlog zakona o fondu za ugljovodonike u Skupštini je trebalo da se nađe do 31. decembra 2014. godine, što se nije dogodilo. Vlada je kasnije predložila da se umjesto posebnog zakona o Fondu donese uredba prema kojoj će on biti formiran najkasnije do 31. decembra prošle godine.

“Imajući u vidu dinamiku realizacije istražnih aktivnosti, potencijalna proizvodnja u savršenom scenariju ne može se očekivati u naredne četiri godine, a prvi prihodi, koji bi bili sredstva ovog fonda, neće biti ostvareni još par godina nakon toga”, kazali su iz Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora su kazali da Crna Gora nije u kašnjenju, već je riječ o kompleksnoj materiji.

“Vjerujemo da smo napravili dobru procjenu kada smo odlučili da na uštrb roka koji nije od suštinskog značaja, pripremimo kvalitetan zakon o naftnom fondu”, dodali su iz Ministarstva.

Zakon o naftnom fondu će, kako su najavili, biti završen tokom naredne godine i u skladu sa već postojećim procedurama biće predmet javne rasprave.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...