fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotencijal za saradnju postoji u više oblasti

Potencijal za saradnju postoji u više oblasti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Slovačke želi da razvija kvalitetne ekonomske relacije sa Crnom Gorom, a potencijal za saradnju postoji u oblasti turizma, energetike, poljoprivrede i prehrambene industrije, ocijenjenili su predsjednik Privredne komore (PKCG), Vlastimir Golubović i slovački ambasador Boris Gandel.

Gandel je u četvrtak, na sastaku s Golubovićem, podsjetio da je 2018. godine održana Mještovita komisija dvije države u Slovačkoj i da treba razmišljati o organizaciji novog zasijedanja u Crnoj Gori, nakon izbora planiranih za jesen.

On je, kako je saopšteno iz PKCG, istakao želju Slovačke da razvija kvalitetne ekonomske relacije sa Crnom Gorom i da su njeni privrednici zainteresovani za mogućnosti plasmana roba i investicija, kao i uspostavljanja partnerstava sa crnogorskim kolegama na zajedničkim projektima.

Golubović je ocijenio da je ekonomske odnose potrebno podići na viši nivo, čemu u prilog govore relativno mala vrijednost robne razmjene ostvarene u prošloj godini i skromne investicije iz Slovačke od obnove crnogorske nezavisnosti.

„Golubović je predstavio makroekonomske pokazatelje razvoja crnogorske ekonomije od 2006. do danas, uz ocjenu da će on usljed pandemije koronavirusa ove godine biti znatno usporen“, navodi se u saopštenju.

Prema riječima Golubovića, pandemija je pokazala da je razvojne potencijale neophodno usmjeriti ka industrijama koje bi smanjile zavisnost Crne Gore od uvoza.

Golubović je Gandela upoznao sa najznačajnijim investicijama koje se realizuju u Crnoj Gori, ili su planirane, i preporučio slovačkim privrednicima da prate pozive za realizaciju kapitalnih projekata u navedenim sektorima i razmotre mogućnost učešća u njima.

„Posebno prepoznajem mogućnost uspostavljanja saradnje slovačkih privrednika sa Uniprom KAP-om, koji gradi fabriku aluminijskih trupaca. Trupci se koriste kao sirovina u autoindustriji koja je u Slovačkoj veoma razvijena“, kazao je Golubović.

On je pozvao slovačke investitore da se uvjere u povoljnosti za ulaganje i poslovanje koje pružaju crnogorske biznis zone i Slobodna zona Bar, kao i Program ekonomskog državljanstva.

Tokom sastanka je bilo riječi i o mogućnosti organizovanja foruma privrednika dvije države.

Golubović je predložio da se takav bilateralni skup organizuje krajem godine u Crnoj Gori, uoči tradicionalne Konferencije o ekonomiji koju organizuje PKCG.

On je ocijenio i da su politički odnosi dvije države veoma dobri i zahvalio na podršci Slovačke u integracionim procesima Crne Gore u Evropsku uniju (EU).

„Crna Gora ima punu podršku Slovačke na putu ka EU i spremni smo da i dalje prenosimo naše bogato iskustvo u integracionim procesima“, rekao je Gandel.

Najčitanije