fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPostoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje

Postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora i Albanija imaju tradicionalno dobre odnose, ali postoji prostor za dalje unapređenje, posebno u oblasti ekonomske saradnje, ocijenili su ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vladimir Joković i albanski ambasador u Podgorici, Ridi Kurtezi.

Joković se osvrnuo na izuzetno dobre odnose Crne Gore i Albanije i naglasio spremnost i otvorenost za razgovore u cilju njihovog dodatnog jačanja.

Iz resornog Ministarstva je saopšteno da je na sastanku naglašeno da, pored tradicionalno dobrih odnosa, postoji prostor za dalje unapređenje, posebno u oblasti ekonomske saradnje. Predočena je mogućnost stvaranja zajedničke ponude u brojnim oblastima i da na toj ideji treba raditi u budućnosti.

Na sastanku je ocijenjeno da poljoprivreda zauzima posebno mjesto u svijetu ta da se saradnja u ovoj oblasti mora uzdići na viši nivo.

Joković je upoznao ambasadora sa sprovedenim i razvojnim aktivnostima na polju poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i sa trenutnim statusom ispunjavanja agende pregovaračkih poglavlja 11, 12 i 13 na polju pregovora iz oblasti poljoprivrede, ribarstva i bezbjednosti hrane.

Sagovornici su naglasili posvećenost obje države implementaciji EU standarda kako zbog obaveza koje proizilaze iz pregovaračkih poglavlja, a naročito zbog činjenice da se uvođenjem i implementacijom EU standarda direktno utiče na poboljšanje standarda građana.

Potvrđena je obostrana spremnost da se saradnja između Crne Gore i Albanije dodatno ojača i unaprijedi, kroz poslovnu saradnju, ekonomsku aktivnost i trgovinu u narednom periodu.

Kurtezi je čestitao Jokoviću stupanje na dužnost, te kazao da je uvjeren da će tokom njegovog mandata nastaviti i unaprijediti dobrosusjedske odnose.
Sastanku su prisustvovali i direktor Direktorata za vodoprivredu Željko Furtula, načelnica odjeljenja za međunarodnu saradnju Milena Vukotić i Enis Đokaj ispred Direktorata za ruralni razvoj.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije