fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPostoji osnova za dalje jačanje ekonomske saradnje

Postoji osnova za dalje jačanje ekonomske saradnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Investicioni potencijal Crne Gore i ekonomska snaga Turske predstavljaju snažnu osnovu za dalje jačanje ekonomske saradnje, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović sastao se, tokom Prespa Forum Dijaloga u Ohridu, sa ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Čaušogluom.

„Nakon razmjene mišljenja i stavova o aktuelnim geopolitičkim i regionalnim pitanjima, fokus razgovora bio je na potencijalima za dalje unapređenje saradnje dvije države kroz investiranje u projekte na polju obnovljive energije, putne i željezničke infrastrukture, kao i u oblasti vazdušnog saobraćaja“, navodi se u saopštenju.

Ibrahimović je rekao da Crna Gora na Tursku gleda kao na prijateljsku zemlju sa kojom nas dodatno vezuje partnerstvo u NATO savezu.

„Za nas je veoma važno da prijateljska država sa tako snažnom i potentnom ekonomijom kakva je Turska, ima interesovanje za ulaganje u tekuće i planirane kapitalne projekte u Crnoj Gori. Naša saradnja je i sada na zavidnom nivou, ali njeni potencijali su daleko veći i ja vjerujem da ćemo u narednom periodu naći zajednički interes da se turska privreda snažnije uključi u projekte u oblasti obnovljive energije i saobraćajne infrastrukture u Crnoj Gori“, dodao je Ibrahimović.

On smatra da je neophodno što prije naći model da se turski investitori informišu o investicionim potencijalima Crne Gore.

Čaušoglu je istakao dugu istoriju dobrih međudržavnih odnosa dvije države i iskazao zainteresovanost da se turski investitori snažnije uključe u projekte zelene energije i saobraćajne infrastrukture u Crnoj Gori i druge projekte za koje bude bilo interesovanja.

On je saopštio da Crna Gora kao članica NATO–a i država koja je na pragu ulaska u Evropsku uniju (EU) sa snažnim investicionim potencijalom, predstavlja interesantnu investicionu destinaciju za turske investitore.

„Investicioni potencijal Crne Gore i ekonomska snaga i iskustvo u oblasti zelene energije i saobraćajne infrastrukture Turske predstavljaju snažan potencijal za dalje jačanje naših ekonomskih i prijateljskih odnosa“, kazao je Čaušoglu.

Sagovornici su se saglasili da učine napore na daljem jačanju ekonomske, političke i svake druge saradnje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije