fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPostavljene pametne klupe na više lokacija u Podgorici

Postavljene pametne klupe na više lokacija u Podgorici

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pametne klupe koje imaju pristupnu Wi-Fi tačku, senzor za kišu i ugrađeno LED svjetlo koje noću osvjetljava prostor u neposrednoj blizini, postavljene su u Podgorici.

Iz Biroa za odnose s javnošću Glavnog grada je saopšteno da su dvije klupe postavljene na Trgu nezavisnosti, a po jedna na Trgu Argentina, Rimskom trgu, uz Trg Vojvode Bećir-Bega Osmanagića i na Zabjelu u ulici 27. marta, odnosno preko puta Osnovne škole „Vuk Karadžić“.

“Korisnici imaju mogućnost bežičnog punjenja uređaja novije generacije, kao i standardnog punjenja uređaja putem dva USB priključka. Klupe su postavljene na pet gradskih lokacija, koje zadovoljavaju primarni uslov za funkcionisanje klupe, a uzeta je u obzir i frekventnost kretanja građana”, navodi se u saopštenju.

Iz Glavnog grada su kazali da je u okviru aktivnosti u pravcu implementacije koncepta Smart city pokrenut pilot projekat uvođenja savremenih tehnologija koje se, između ostalog, odnose na promociju korišćenja solarne energije.

“Nabavljeno je šest pametnih klupa nove generacije, koje putem instaliranih fotonaponskih modula, akumuliraju sunčevu energiju, kao jedini izvor napajanja. Klupe nijesu priključene na izvor električne energije”, dodaje se u saopštenju.

Generisana solarna energija omogućava prikupljanje informacija o vremenskim parametrima koji će biti dostupni građanima preko aplikacije koju će Glavni grad razviti u narednom periodu.

Šef Službe za međunarodnu saradnju, Dragutin Drago Đeković, saopštio je da je to tek prvi korak u uvođenju modernih tehnologija u Podgorici i njihovoj aplikaciji u oblasti očuvanja životne sredine.

“Uskoro će Glavni grad postaviti mrežu senzorskih stanica koje će u kontinuitetu mjeriti parametre kvaliteta vazduha, a u januru počinje realizacija prve faze zamjene javne rasvjete lampama LED tehnologije”, rekao je Đeković.

Najčitanije