fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPoslanici usvojili Zakon o budžetu za ovu godinu

Poslanici usvojili Zakon o budžetu za ovu godinu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Skupština je danas usvojila Zakon o budžetu za ovu godinu, kojim je predviđen ukupan iznos primitaka i izdataka od skoro 2,46 milijardi EUR.

Za budžet su glasala 42 poslanika, dok nije bilo uzdržanih, ni protiv.

Skupština je usvojila amandman grupe 21 poslanika Demokratskog fronta (DF) i Socijalističke narodne partije (SNP) koji se odnosi na naknade majkama sa troje i više djece, u iznosu od 25 miliona EUR.

Poslanik DF-a, Slaven Radunović, kazao je da se time u budžetu stvorila finansijska mogućnost da se ove godine donese zakon i počnu isplate majkama sa troje i više djece.

Poslanici su usvojili amandmane poslanika Građanskog pokreta URA, Miloša Konatara, koji se odnose na projekte za razvoj Prijestonice Cetinje, pri čemu se iznos od 3,8 miliona EUR povećava na šest miliona EUR.

Usvojen je i amandman Konatara da se izdvoji 100 hiljada EUR za izgradnju fiskulturne sale Osnovnoj školi “Mrkojevići” u Baru i 300 hiljada za izgradnju sale u Osnovne škole “Lovćenski partizanski odred” na Cetinju.

Prihvaćeni su i amandmani poslanika Force, Gencija Nimanbegua, koja su se odnosila na dodatna izdavanja za Ulcinj i Tuzi.

Poslanik Socijaldemokrata (SD), Boris Mugoša, kazao je da je Vlada prihvatila amandman te partije da se obezbijede turistički vaučeri za preko 500 zaposlenih u sektoru socijalne i dječje zaštite.

On je podsjetio da je Vlada prihvatila i da se opredijele sredstva za početak rada Alimentacionog fonda i da je sada na poslanicima da usvoje zakon.

Skupština nije usvojila amandmane Socijaldemokratske partije (SDP) i SD-a.

Izvorni prihodi budžeta za ovu godinu planirani su u iznosu od 1,88 milijardi EUR ili 40,6 odsto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP), koji iznosi 4,64 milijarde EUR, i u odnosu na ostvarene u prošloj godini veći su 240,9 miliona ili 14,7 odsto.

Ukupni izdaci budžeta planirani su na nivou od 2,02 milijarde EUR ili 43,6 odsto BDP-a i u odnosu na preliminarno ostvarenje u prošloj godini manji su 45,3 miliona EUR ili 2,2 odsto.

U strukturi ukupnih rashoda, tekuća budžetska potrošnja planirana je na nivou od 1,82 milijarde EUR ili 39,2 odsto BDP-a, dok je kapitalni budžet planiran u iznosu od 203,5 miliona EUR odnosno 4,4 odsto BDP-a.

Predstavnici Vlade su ranije saopštili da je glavni cilj predloženog Zakona stvaranje uslova za brži ekonomski oporavak, uz stabilizaciju javnih finansija kao jednog od glavnih preduslova ukupne ekonomske održivosti.

Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić je tokom rasprave o tom zakonskom aktu u parlamentu kazao da je budžet zdrav i odgovaran, kao i da bi trebalo da omogući oporavak i stabilizaciju ekonomije.

Poslanici palamentarne većine su ga ocijenili reformskim, sanacionim i restriktivnim, dok ga je opozicija nazvala neustavnim i nerealnim, pohvalivši, ipak, njegov programski karakter.

Skupština je usvojila Odluku o zaduživanju Crne Gore za ovu godinu.

Najčitanije