fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPooštreni kreditni standardi prilikom odobravanja kredita

Pooštreni kreditni standardi prilikom odobravanja kredita

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kreditni standardi prilikom odobravanja kredita privredi i stanovništvu pooštreni su tokom prvog kvartala u odnosu na posljednji prošlogodišnji, prvenstveno radi negativnog uticaja složene ekonomske situacije izazvane pandemijom koronavirusa na percepciju rizika, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

Savjet CBCG je na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavao guverner Radoje Žugić, zaključio da su pooštreni kreditni standardi na osnovu razmatranog Izvještaja o kreditnoj aktivnosti za prvi kvartal.

Savjet je usvojio izmjene i dopune Odluke o načinu vođenja registra platnih institucija i registra institucija za elektronski novac.

„Izmjene važeće odluke odnose se, u prvom redu, na dopunu pomenutih registara detaljnijim podacima, a sve u cilju unapređenja njihovog kvaliteta i harmonizacije sa dobrom EU praksom“, navodi se u saopštenju.

Takođe se izmjenama obavlja usaglašavanje sa novim Zakonom o privrednim društvima i stvaraju preduslovi za unapređenje transparentnosti podataka o platnim i institucijama za elektronski novac.

Savjet je danas usvojio Izvještaj o poslovanju i sprovođenju politike CBCG za april, u kojem je konstatovano da su aktivnosti Centralne banke sprovedene u aprilu realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada ove institucije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije