fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPonovo pozvali sve zainteresovane da se uključe u javnu raspravu

Ponovo pozvali sve zainteresovane da se uključe u javnu raspravu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Regulatorna agencija za enegetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN) još jednom je pozvala sve zainteresovane da učestvuju u javnoj raspravi povodom donošenja novih cijena za vodosnabdijevanje i upravljanje otpadnim komunalnim vodama za narednu godinu.

„Zbog nedovoljnog odziva javnosti na poziv za javnu raspravu, koji je regulator uputio 23. oktobra, a koji se tiče njenog davanja saglasnosti na zahtjeve koji su joj upućeni od vodovodnih preduzeća za donošenje novih cijena za narednu godinu, još jednom pozivamo sve zainteresovane da uzmu učešće u raspravi i daju predloge, primjedbe i sugestije“, naveli su iz REGAGEN-a.

Kako su kazali, cijena i kvalitet usluga vodosnabdijevanja i upravljanja otpadnim komunalnim vodama je važan segment svih društvenih sfera, od ekonomskih preko socijalnih do političkih.

„Smatramo da proces donošenja novih cijena mora biti transparentan uz upoznavanje svih kojih imaju interes u ovoj oblasti, bilo da se nalaze sa strane korisnika ili pružaoca usluga“, rekli su iz REGAGEN.

U skladu sa Metodologijom za utvrđivanje cijena za obavljanje regulisanih komunalnih djelatnosti, koja je donijeta na osnovu Zakona o komunalnim djelatnostima, vršioci regulisanih komunalnih djelatnosti, javnog vodosnabdijevanja i odvođenja komunalnih otpadnih voda, odnosno preduzeća Vodovodi i kanalizacija, su bili u obavezi da do kraja avgusta ove godine dostave zahtjeve za utvrđivanje novih cijena.

Postupak utvrđivanja cijena i davanja saglasnosti od regulatora je propisan tom Metodologijom.

Iz REGAGEN su objasnili da je, zbog svoje socijalne osjetljivosti, proces donošenja konačne odlike o cijenama u toj oblasti dvostepen.

„Saglasnost regulatora, odnosno prvi stepen, je preduslov za utvrđivanje cijena za narednu godinu. Davanjem saglasnosti na dostavljeni zahtjev, Agencija potvrđuje da je on u svemu u skladu sa odredbama, načelima i principima propisane Metodologije“, navodi se u saopštenju.

Zakonom je utvrđeno i da Agencija može u postupku davanja saglasnosti na predlog cijena iz stava 1 tačka 5 ovog člana da zahtijeva od vršioca regulisane komunalne djelatnosti da izmijeni elemente koji ulaze u cijenu, uključujući i troškove, za koje ocijeni da su neopravdani, odnosno da nijesu utvrđeni na propisani način.

„To podrazumijeva aktivno učešće, analizu i sagledavanje svih elemenata koji ulaze u cijenu usluge koja se utvrđuje“, dodaje se u saopštenju.

Zakonom je, kako su naveli iz REGAGEN, propisano da cijenu komunalne usluge utvrđuje vršilac komunalne djelatnosti po prethodno pribavljenoj saglasnosti Skupštine jedinice lokalne samouprave.

Uz predlog cijene koju dostavlja Skupštini jedinice lokalne samouprave, vršilac regulisane komunalne djelatnosti mora dostaviti saglasnost regulatora na predlog cijene.

Ukoliko vršilac ne podnese zahtjev Agenciji, ona odbije davanje saglasnosti, ili Skupština opština, kao drugi stepen, nakon prethodne saglasnosti Agencije ne da saglasnost na predlog cijena vršioca, vršioci moraju primjenjivati privremenu cijenu sve do utvrđivanja cijene u skladu sa zakonom.

„Privremena cijena je kaznenog karaktera i negativno utiče na poslovanje vršioca, a eventulane posljedice u skadu sa zakonom snosi jedinica lokalne samouprave“, objasnili su iz REGAGEN.

Kako su naveli, zahjteve još nijesu dostavili Vodovodi i kanalizacija Bar, Cetinje, Gusinje, Kolašin i Petnjica dok su u dopunskoj obradi zahtjevi Vodovoda i kanalizacije Andrijevica, Bijelo Polje i KD Žabljak.

„Prema preliminiranim rezultatima, do sada dostavljena dokumentacija nije dovoljna za izdavanje saglasnosti na predloge cijena koje su dostavili Vodovod i kanalizacija Berane, Budva, Nikšić, Rožaje, KD Gradac – Mojkovac, PPOV Kotor-Tivat i KD Plav“, rekli su predstavnici regulatora.

Sa druge strane, analiza zahtjeva Vodovoda i kanalizacije Danilovgrad, Herceg Novi, Kotor, Pljevlja, Podgorica, Ulcinj, Tivat i KD Plužine i Šavnik, ukazuje da su zadovoljavajućeg kvaliteta.

„Prema preliminarnim rezultatima, u većini slučajeva dolazi do povećanja cijena u odnosu na dosadašnje, što je rezultat započinjanja izjednačavanja cijena između fizičkih i pravnih lica“, rekli su iz REGAGEN.

Iz REGAGEN su podsjetili da je cijena za preduzeća u određenim opštinama trenutno i preko četiri puta veća od cijene za pojedince.

„Što znači da pravna lica preuzimaju teret fizičkih. Upravo zbog ove duboko ukorijenjene neravnopravnosti unutar kategorija korisnika koji prouzrokuju jednake troškove, i zakonske obaveze koja uvodi postepeno izjednačavanje cijena, može se očekivati da će cijene za fizička lica u određenom broju opština porasti“, navodi se u saopštenju.

REGAGEN je, s obzirom na navedeno i imajući u vidu ekonomske posljedice COVID-19, sa posebnom pažnjom pozvala opštine, ukoliko su raspoložene da u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima djelimično finansiraju ove djelatnosti, da se pravovremeno uključe u formiranje cijena za narednu godinu.

Najčitanije