fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPonovili inicijativu za ukidanje neradne nedjelje u sezoni

Ponovili inicijativu za ukidanje neradne nedjelje u sezoni

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Unija poslodavaca (UPCG) ponovo je prošle sedmice uputila Ministarstvu ekonomskog razvoja inicijativu za ukidanje neradne nedjelje u toku turističke sezone.

“Povod za obnavljanje inicijative je veoma zabrinjavajuća ekonomska situacija koja zahtijeva hitnost u iznalaženju rješenja za urgentno stanje u crnogorskoj privredi, posebno putem preduzimanja ključnih poteza i intervencije u dijelu regulatornog okvira”, navodi se u saopštenju UPCG.

Oni su podsjetili da je UPCG taj predlog upućivala i ranije, između ostalog 24. aprila prošle godine, kada je od resornog Ministarstva traženo preduzimanje hitne mjere suspendovanja člana 35a, uz obrazloženje da situacija sa koronavirusom aktuelizuje potrebu da se sporna odredba hitno stavi van pravne snage, barem za vrijeme turističke sezone.

Iz te poslodavačke asocijacije su dodali da za UPCG, očekivana reakcija kreatora i donosioca odluka, podrazumijeva intervenciju po pitanju Zakona o unutrašnjoj trgovini, odnosno člana 35a, kojim je za mnoge nosioce iz sektora trgovine uvedena takozvana neradna nedelja.

„U ovom trenutku, svjedočimo da se veliki broj preduzetnika, mikro i malih preduzeća svakodnevno bori sa problemima drastičnog pada poslovnih aktivnosti, prihoda i likvidnosti ili rasta dugovanja, pri čemu njihov dalji opstanak dodatno otežava skoro nesmanjen obim obaveza prema državi i lokalnim samoupravama, zaposlenima, bankama i dobavljačima“, rekli su iz UPCG.

Oni su saopštili da sektor trgovine, kao naročito pogođen koronakrizom i njenim posljedicama, bilježi značaj pad prihoda i praktično je doveden u situaciju da ne može da izmiruje obaveze prema zaposlenima, dobavljačima i državi.

Predstavnici UPCG su podsjetili da je takvo stanje preduzeća iz tog sektora zapravo rezultat uvođenja drastičnih mjera tokom trajanja pandemije, ograničenja radnog vremena i, posredno, propale turističke sezone.

Oni su dodali da tešku situaciju potvrđuju podaci Monstata, prema kojima je već krajem decembra u tom sektoru bilo značajno manje zaposlenih.

„Koliko je to zabrinjavajuće govori i podatak Monstata prema kojem taj sektor učestvuje sa 31,4 odsto u ukupnom broju aktivnih privrednih subjekata. Dodatni pokazatelj specifične situacije u kojoj se nalaze trgovci je i to što se na državne praznike, tokom prošle godine, uglavnom nadovezivala i neradna nedelja, a to je, uz poznate mjere zabrane rada i brojnih ograničenja, rezultiralo time da njihovi trgovinski objekti, u više navrata, nijesu radili i po tri dana spojeno“, navodi se u saopštenju UPCG.

Oni su kazali da sve to govori o veoma teškim okolnostima koje dodatno usložnjava i neizvjesnost u planiranju aktivnosti preduzeća tokom ove godine, pri čemu bi oni mogli biti ublaženi ukidanjem neradne nedelje u toku turističke sezone.

Prema ocjeni privrednika iz sektora trgovine, takva odluka bi pozitivno djelovala na njih i njihove zaposlene, povezane djelatnosti, a time i na predstojeću turističku sezonu i ukupnu ekonomsku situaciju u zemlji.

Iz UPCG su podsjetili da su još 1. avgusta 2019. godine, odmah po usvajanju zakonskog rješenja, podnijeli inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti člana 35a i tom prilikom ukazali na povredu člana 59 Ustava i zakona o radu, zaštiti od diskriminacije i državnim i drugim praznicima, kao i niza drugih razloga.

„Osim pristiglog obavještenja Ustavnog suda da je predmet formiran i dodijeljen sudiji izvjestiocu i savjetniku, ishod ustavne inicijative još nije poznat, ni nakon više od 17 mjeseci od podnošenja“, kazali su iz UPCG.

Koronakriza i njene posljedice rezultirale su, kako tvrde, padom prihoda kod skoro 90 odsto preduzeća, dok blizu 80 odsto privrednika ima potrebu za dodatnim mjerama podrške Vlade, kako bi oporavili poslovanje i sanirali efekte uzrokovane nastalim poremećajima.

Iz UPCG su podsjetili da su ti podaci nastali kao rezultat njihovog istraživanja realizovanog u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada (ILO), kao i da su dodatna potvrda neophodnosti iznalaženja hitnog rješenja za stanje u crnogorskoj privredi, a time i djelovanje koje će obezbijediti pravovremenu pripremu za nastupajuću turističku sezonu.

Najčitanije