fbpx
23.9 C
Podgorica
August 18, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessPomorcima posao kod firme iz Grčke

Pomorcima posao kod firme iz Grčke

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanija BCM iz Kotora postala je ekskluzivna agencija za ukrcaj pomoraca grčkog brodara Costamare za države bivše Jugoslavije i na taj način crnogorskim pomorcima otvorila još jednu veliku mogućnost za dobijanje posla.

Posebno značajno je to što će Costamare na svoje brodove, osim oficira palube i stroja, ukrcavati i mlade pomorske pripravnike – kadete palube i asistente stroja, odnosno asistente električara, te im na taj način pružati priliku da obave obeveznu praksu prije polaganja stručnog ispita za sticanje zvanja oficira, pišu Vijesti.

Costamare je kompanija koju je 1975. u Atini osnovao grčki kapetan Vasileios Konstantakopoulos. Od skromnog početka sa samo jednim malim teretnjakom nosivosti dvije hiljade tona, kompanija se razvila do aktuelnog statusa jednog od najvećih nezavisnih vlasnika kontejnerskih brodova u svijetu.

Costamare trenutno raspolaže flotom od 82 kontejnerska broda ukupnog kapaciteta 582,84 hiljade kontejnerskih jedinica (TEU). Kompanija svoje brodove koji variraju od malih kontejneraša kapaciteta ispod dvije hiljade TEU, do velikih magakontejneraša pojedinačnog kapaciteta preko 14,5 hiljada TEU-a, iznajmljuje u vremenski najam najvećim svjetskim kontejnerskim kompanijama, pa su među njenim klijentima i poslovnim partnerima i čuveni brodarski giganti poput kompanija Maersk, MSC, Evergreen, Yang Ming, Cosco, ONE, Zim Israel Navigation, OOCL i Hapag-Lloyd.

Pored kontejnerskog, kompanija Costamare je nedavno otvorila i drugi segment u svojoj floti, kupivši u manje od dva mjeseca čak 28 brodova za prevoz rasutog tereta pojedinačne veličine od 33 hiljade do 85 hiljada tona, ukupnog kapaciteta preko 1,49 miliona tona nosivosti.

Menadžment Costamarea je postigao i dogovore sa prodavcima polovnih, odnosno brodogradilištima za gradnju novih brodova za još 23 bulkcarriera koji će u njenu flotu ući do kraja godine.

Prema zvaničnim finansijskim izvještajima, kompanija Costamare je u prva tri mjeseca ove godine imala više od 127 miliona USD prihoda od davanja u vremenski najam svojih brodova, pri čemu je neto profit bio više od 68 miliona, a dividende akcionara kompanije bile su više nego dvostruko veće nego u istom periodu prošle godine.

Kompanija je nastavila sa još boljim poslovanjem u drugom kvartalu ove godine, ostvarivši neto dobit od skoro 83 miliona dolara.

”Uspjeli smo da se izborimo za vrlo atraktivne plate našim oficirima na brodovima Costamerea. Svi budući kandidati za ukrcaj će morati da budu revakcinisani”, kazao je Vijestima direktor agencije BCM, kapetan duge plovidbe Goran Mačić.

Prema platnoj listi, zapovjednik iz Crne Gore na brodovima Costamare zarađivaće od 9,7 hiljada EUR mjesečno, a upravitelj stroja 9,6 hiljada EUR. Plata kadeta, odnosno asistenta iznosi 1,1 hiljadu EUR.

Preko BCM-a će se ukrcavati samo oficirski kadar, odnosno kadeti i asistenti, dok neće biti ukrcaja niže posade. Ugovori koje će crnogorski pomorci potpisivati sa kompanijom su u trajanju od šest mjeseci, a ploviće na brodovima na kojima su ukrcane posade iz Grčke i sa Filipina.

”U toku su pripreme za početak ovog, za nas i za crnogorske pomorce, potecijalno vrlo značajnog aranžmana sa grčkim brodarom, tako da prve ukrcaje naših pomoraca očekujem već tokom septembra”, zaključio je Mačić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Poraz crnogorskih odbojkaša u Portugalu

Podgorica, (MINA) - Muška odbojkaška reprezentacija Crne Gore poraženi su večeras u predgrađu Porta,...