fbpx
0.8 C
Podgorica
February 6, 2023.
NaslovnicaMINA BusinessPomoć za ugrožene djelatnosti mogla biti izdašnija

Pomoć za ugrožene djelatnosti mogla biti izdašnija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Privrednoj komori (PKCG) su pozdravili dodatni napor države da se pomogne preduzećima u uslovima covid krize, ipak, smatraju da je pomoć za ugrožene djelatnosti mogla biti izdašnija, a prag za subvencije niži.

Predsjednik Udruženja turizma, Ranko Jovović, kazao je za Radio Crne Gore da je za privrednike najvažnije da kreditna sredstva budu brzo dostupna uz jasne i jednostavne procedure.

“Imamo iskustvo od ranije po kome su određene kreditne linije za likvidnost bile aktivne, ali je zbog kapaciteta Investiciono-razvojnog fonda (IRF) i rigidnih zahtjeva veoma mali broj privrednika iskoristio te linije. S tim u vezi podržavamo najavljene kreditne linije, ali ćemo konačan sud imati tek kada vidimo kako će to u praksi funkcionisati”, rekao je Jovović.

Novim paketom podrške koji je Vlada predstavila u četvrtak predviđeno je da je mikro, malim i srednjim preduzećima na raspolaganju 20 miliona EUR, za kreditnu podršku od deset hiljada do 150 hiljada EUR, uz kamatu od 1,5 do 3,5 odsto. Zahtjeve za zajam mogu dostavljati IRF-u, prenosi portal RTCG.

U pripremi je i aranžman sa Bankom Savjeta Evrope vrijedan 60 miliona, prema kojem će privreda moći da aplicira kod poslovnih banaka do 300 hiljada EUR za obrtna sredstva, odnosno i do pola miliona za investicije. Pregovara se i sa Evropskom investicionom bankom o 50 miliona, a taj novac bi bio usmjeren na podršku za likvidnost i ulaganja.

Vlada nastavlja sa subvencioniranjem zarada u ugroženim djelatnostima, ali kako je istaknuto, prema novom modelu. Tako će preduzeća čiji je pad prihoda minule godine bio od 50 do 70 odsto ostvarivati pravo na 50 odsto zarade. Ukoliko je pad prihoda bio od 70 do 90 odsto, do 75 procenata, a ako je pad u prošloj godini bio od 90,1 do 100 odsto, država će subvencionirati zaradu u apsolutnom iznosu.

Jovović smatra da je Vlada u ovom dijelu paketa, kako je rekao, mogla biti izdašnija, a prag za subvencije niži.

“Ovo naročito ako znamo da je tokom čitavog prvog kvartala ove godine rad ugostiteljskih objekata bio značajno ograničen ili skroz zabranjen”, kazao je Jovović.

Prvobitno zdravstveni i prosvjetni radnici turističke vaučere od 200 EUR mogli su iskoristiti do juna. Sada je taj rok kraj godine.

“Dobra je informacija da će prosvjetni i zdravstveni radnici vaučere moći da iskoriste tokom čitave godine. Takođe je dobro što se mislilo na turističke vodiče koji su cijelo vrijeme pandemije bili bez posla, pa im je opredjeljena jednokratna novčana pomoć od 300 EUR”, naveo je Jovović.

Paket podrške koji je usvojila Vlada vrijedan je preko 166 miliona EUR. Procjene su da će za subvencije zarada biti izdvojeno 15 miliona, za kreditnu podršku privredi 110 miliona, te tri miliona za odloženu naplatu carinskog duga i poreza na dodatu vrijednost (PDV).

Najčitanije

Počelo 75. Prvenstvo Crne Gore u šahu

Podgorica, (MINA) - Partijama prvog kola večeras je u Podgorici počelo 75. Prvenstvo Crne...