fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPoljoprivrednici u problemima zbog otkazanih pazarnih dana

Poljoprivrednici u problemima zbog otkazanih pazarnih dana

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poljoprivrednici su u problemu kada je u pitanju prodaja stoke, jer se pazarni dani u gradovima ne održavaju zbog zdravstvenih mjera Vlade.

Dan piše da su do sada na pazarnim danima, koji su se različitih dana u sedmici održavali u gradovima na sjeveru, poljoprivrednici prodavali jagnjad i telad.

Poljoprivredni proizvođač iz Kolašina, Petar Keker, kazao je da je problem što sada nakupci ne mogu da otkupe stoku.

“Do sada je praksa bila da nakupci na pazarnim danima otkupljuju stoku i voze je za Podgoricu, gdje je preprodaju. Sada nema ni nakupaca, ni pazarnog dana, i jako smo u ozbiljnom problemu kako da viškove koje imamo prodamo. Neko ima jagnjad, neko telad, nego prasad, kako da to dođe do tržišta ne znamo, i to je jako ozbiljan problem”, rekao je Keker Danu.

Sistem trgovine do sada, kako je naveo, nije bio dobar, ali takav, kakav je značio je.

“Sada niko od nakupaca ne može da se kreće, zbog zabrane saobraćanja iz grada u grad. Oni su od toga živjeli, kao i mi, i sada smo svi u problemu. Viškovi stoke ako potraju, do jula ili avgusta, jagnjad koja su sada za prodaju biće prilično stara. Država mora da pronađe način kako da dođemo do kupca”, rekao je Keker.

Vlasnik Mesoprometa, Hilmija Franca kazao je da će u narednom periodu otkup stoke vršiti po pozivu.

“Prije desetak dana je bio pazarni dan i policija je reagovala, navodeći da su zabranjena okupljanja. Imamo sedam, osam centara na sjeveru gdje smo vršili otkup. Sada radimo po pozivu i jednom sedmično ćemo ići u otkup. U narednih 15 dana će se otkupiti manje stoke, a kasnije ćemo vidjeti kako će se sve odvijati”, rekao je Franca Danu.

On je naveo da su u posljednjih sedam dana otkupili sve što se nudilo na tržištu.

“Imali smo mnogo veću prodaju nego inače, dok je potražnja kupaca bila mnogo veća nego ponuda od poljoprivrednika. Sada, dakle radimo po pozivu”, naveo je Franca.

Meso, kao je kazao, uvoze iz Evrope, živu stoku iz Srbije i kad nema tu problema, onda nema ni na domaćem terenu.

“Dok je ovakva situacija, svako tele, june koje bude mi ćemo ga otkupiti. Imamo 30 kooperanata, farmu pilića. Sad je najveća ponuda teladi i sve što otkupimo ide na tov ili klanje”, rekao je Franca.

Najčitanije

amscg, stanje na putevima

Putevi uglavnom suvi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros se saobraća po uglavnom suvim putevima, saopštili...