fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPola miliona dijeli 339 bivših radnika

Pola miliona dijeli 339 bivših radnika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Stečajna uprava fabrike “Radoje Dakić” uplatila je novac na račun advokatske kancelarije Dragana Prelevića, pa će grupi od 339 bivših radnika biti isplaćeno ukupno 512,1 hiljada EUR.

Novac bi, kako je Pobjedi saopšteno iz te kancelarije, sjutra trebalo da bude na računima bivših radnika u Hipotekarnoj banci, čime će biti izmireno 3,89 odsto potraživanja ove grupe.

Odluku o ovom namirenju stečajni upravnik Mladen Marković donio je još u aprilu, ali je zbog prigovora advokata drugih radnika realizacija stopirana.

Nakon što je Apelacioni sud odbio žalbu, stekli su se uslovi za isplatu.

Marković je u aprilu donio odluku i za 37 bivših radnika koje zastupa advokat Novica Sekulović, ali je ona realizovana u julu, kada su u potpunosti namirena njihova potraživanja sa 780 hiljada EUR.

Novac za ove isplate obezbijeđen je od prodaje imovine od prije dvije godine i to KIPS-u za četiri miliona, Čelebiću za 396 hiljada i Direkciji za imovinu Glavnog grada za 430 hiljada EUR.

Marković je po osnovu obje odluke za troškove prodaje opredijelio ukupno 20,9 hiljada EUR, a za svoju nagradu rezervisao 8,9 hiljada.

Do sada je od prodaje imovine prihodovano 38 miliona EUR, od čega najviše na ljetošnjoj licitaciji, kada je za pet parcela ponuđeno 16,5 miliona EUR.

Posljednja licitacija od prije mjesec je propala, jer nije bilo interesovanja za imovinu vrijednu 3,95 miliona EUR.

Preostala je i parcela od 8,6 hiljada kvadrata vrijedna 2,45 miliona EUR, koja će ići na prodaju tek nakon okončanja sudskog postupka koji se vodi oko jednog dijela.

Stečaj u nekadašnjoj fabrici “Radoje Dakić” uveden je krajem 2016. godine, zbog poreskog duga od 10,8 miliona EUR.

Priznato je 80 miliona EUR potraživanja, od čega 45 miliona EUR bivšim radnicima po osnovu pravosnažnih presuda.

Imajući u vidu usvojene ustavne žalbe i presudu Evropskog suda, Vlada je formirala radnu grupu koja treba da utvrdi kako će se ovaj dug odraziti na budžet.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije