fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPokrenut ispitni postupak u vezi sa državnom pomoći za MA

Pokrenut ispitni postupak u vezi sa državnom pomoći za MA

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) pokrenula je ispitni postupak utvrđivanja usklađenosti državne pomoći dodijeljene Montenegro Airlinesu (MA) u 2019. i prošloj godini u iznosu od 7,2 miliona EUR, piše Dan.

Kako navodi list, u nacionalnog avio-prevoznika, koji ne leti od 26. decembra, za nekoliko dana će biti uveden stečaj, dok članovi prethodne Vlade, koja je dala 7,2 miliona državne pomoći, više nijesu u izvršnoj vlasti.

Ova pomoć je data na predlog Ministarstva saobraćaja, koje je do 4. decembra vodio Osman Nurković.

U 2019. godini za MA, koji je država i prije toga redovno pomagala iz budžeta, a bez prethodnog mišljenja AZK-a, dato je 6,62 miliona, dok je prošle godine pomognut sa 79 hiljada i 501,6 hiljada EUR.

AZK je u rješenju, koje su potpisali predsjednik Savjeta Miodrag Vujović i član Savjeta Novo Radović, navela da je došla do saznanja da je Ministarstvo saobraćaja dodijelilo pomoć MA u 2019. i prošloj godini.

U rješenju Agencije se navodi da je nezakonita državna pomoć ona koja je dodijeljena bez prethodne prijave ili prije odlučivanja AZK-a o usklađenosti te pomoći sa zakonom.

“Predmet ispitnog postupka je ocjena da li je neprijavljena državna pomoć, koju je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva 2019. godine dodijelilo MA u iznosu od 6,6 miliona, kao i u iznosima od 79,06 hiljada EUR i 501,6 hiljada EUR prošle godine, u skladu sa pravilima za dodjelu državne pomoći – usklađena državna pomoć, ili nije u skladu sa pravilima – neusklađena državna pomoć”, piše u rješenju AZK-a.

Agencija je dokumentaciju o dodijeljenoj državnoj pomoći tražila Ministarstvu kapitalnih investicija, koje je nasljednik poslova iz domena Ministarstva saobraćaja.

Oni su objasnili da se akt o dodijeljenoj državnoj pomoći može razmatrati samo uz ocjenu Agencije, te da se zabranjuje dodjela državne pomoći prije odlučivanja AZK-a o usklađenosti sa zakonom.

“Posljedično, Agencija je na osnovu izvještaja o reviziji Predloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2019. godinu došla do saznanja da je u procesu revizije utvrđeno da su sa tekuće budžetske rezerve u 2019. godini vršene isplate prema MA u iznosu od 6,62 miliona EUR, koja nije bila prijavljena na ocjenu usklađenosti sa zakonom, odnosno da je dodijeljena nezakonita državna pomoć”, piše u rješenju Agencije.

Dodatno, AZK je na osnovu sopstvenih informacija došao do saznanja da su MA dodijeljeni i iznosi od 79,06 hiljada EUR i 501,64 hiljada EUR tokom prošle godine, na ime realizacije specijalnih čarter letova tokom pandemije.

Najčitanije