fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPojačane kontrole ugovora o radu

Pojačane kontrole ugovora o radu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava za inspekcijske poslove će pojačano kontrolisati ugovore o radu, kao podršku implementaciji projekta Evropa sad, a kazne za poslodavce iznose do 20 hiljada EUR.

Iz Uprave su pozvali građane koji misle da su im prava iz rada zakinuta da prijave nepravilnosti.

“Imajući u vidu da sprovođenje reformi mora da prati pojačani inspekcijski nadzor Uprava će preko odsjeka za inspekciju rada, u narednom periodu, obavljati pojačane inspekcijske nadzore preduzeća u dijelu poštovanja samih odredbi programa kada će se kontrolisati ugovori o radu i provjeravati slučajevi u kojima poslodavci sa zaposlenima potpisuju ugovore o radu na polovinu radnog vremena i da li je radno mjesto sistematizovano na manje od punog radnog vremena”, navodi se u saopštenju UIP-a.

Uprava je u prethodnom periodu radila na provjeri informacija o privrednim subjektima koji su sa zaposlenima zasnovali radni odnos na nepuno radno vrijeme.

“Inspekcija rada je na osnovu prikupljenih informacija o preduzećima sastavila spisak preduzeća kao i pojedinačni spisak za svaki privredni subjekat sa brojem zaposlenih koji su zasnovali radni odnos na puno radno vrijeme kao i onih koji su zasnovali radni odnos na nepuno radno vrijeme i došla do podatka da većina to jest 99,2 odsto zaposlenih kod kontrolisanih privrednih subjekata ima zasnovan radni odnos na puno radno vrijeme”, rekli su iz Uprave.

Inspekcija rada, kako se dodaje, ima posebnu ulogu u sprovođenju projekta Evropa sad kojim je predviđeno da će poslodavac povećati neto zaradu zaposlenog za onoliki iznos dažbina na teret zaposlenog, koji bude umanjen.

“Nadležnost inspekcije u odnosu na poslodavca i navedenu obavezu proizilazi iz obaveze da obavlja kontrolu nad primjenom Zakona o radu, Opšteg kolektivnog ugovora, Granskog kolektivnog ugovora odnosno odredbi pojedinačnog kolektivnog ugovora”, kazali su iz UIP-a.

Iz Uprave su podsjetili da ukoliko poslodavac ne obavi svoju obavezu po rješenju, inspektor mu može zaključkom izricati novčane kazne shodno Zakonu o inspekcijskom nadzoru u iznosu od 500 do pet hiljada EUR.

“Izricanje novčanih kazni bilo bi realizovano sve dok takav poslodavac ne bi postupio po rješenju, odnosno ispunio svoju obavezu”, rekli su iz UIP-a.

Zakonom o radu su zaprijećene kazne od dvije hiljade do 20 hiljada EUR za preduzeće, od 200 do dvije hiljade EUR za odgovorno lice u preduzeću i od 500 do šest hiljada EUR za preduzetnika.

“Ovim putem apelujemo na radnike da ne pristaju na potpisivanje aneksa ugovora koji predviđaju nepuno radno vrijeme i pozivamo sve građane koji misle da su im prava iz rada zakinuta, da makar anonimno podnesu inicijativu kako bismo pravovremeno otklonili nepravilnost i uticali da poslodavac propisno formalizuje taj radni odnos”, navodi se u saopštenju.

Nepravilnosti mogu prijaviti na: besplatan broj call centra 080555555, mail adrese [email protected]; [email protected], poštom ili neposredno, predajom inicijative na pisarnici Uprave u ulici Oktobarske revolucije 130, 81000 Podgorica.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sjutra turnir u Herceg Novom Podgorica, (MINA) - Crnogorska Tekbol liga biće nastavljena drugim zimskim...