fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPojačana kontrola programa Evropa sad

Pojačana kontrola programa Evropa sad

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Tržišna inspekcija je tokom protekle dvije sedmice obavila pojačani nadzor kod svih pekara, a pojačana je bila i kontrola primjene programa Evropa sad.

Iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) su Pobjedi kazali da su inspektori kontrolisali 160 pekara, utvrdili 89 nepravilnosti, donijeli tri ukazivanja i podnijeli 142 prekršajna naloga u iznosu 38,13 hiljada EUR.

Kada je u pitanju program Evropa sad, već su ranije najavili da će biti pojačane kontrole od 10. februara.

“Zbog utvrđenih nepravilnosti od početka godine izdato je 112 prekršajnih naloga od skoro 60 hiljada EUR i podneseno 12 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka”, saopštili su iz UIP-a.

Od početka godine je, kako su dodali, primljeno ukupno 219 podnesaka koji se odnose na program Evropa sad , od čega 175 anonimnih.

“Iz Podgorice je bilo 83, a iz Nikšića 15. Tu spadaju kako prijave, tako i razna pitanja za pojašnjenje određenih zakonskih normi u vezi sa samim programom. Prijavljuju se ugostiteljski objekti, veliki trgovinski lanci, sekjuriti firme i preduzetnici. Najčešće se prijave odnose na neobračunatu zaradu po programu Evropa sad, odnosno zarada je manja nego što program predviđa, uračunavanje prekovremenih u minimalnu zaradu i odbijanje bolovanja za koronu od zarade”, rekli su iz UIP-a.

Oni su naveli da je bilo i vraćanja dijela zarade „na ruke“ poslodavcu kao i osiguravanje na manje od punog radnog vremena.

“Sve prijave se odmah dodjeljuju u rad inspektorima koji postupaju po njima bez odlaganja. Inspekcija je svakodnevno na terenu, a prijave po pitanju programa Evropa sad su prioritet. Kontrole su i dalje u toku, neke su završene i u slučajevima gdje su konstatovane nepravilnosti bilo je podnešenih zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu”, kazali su iz UOP-a.

Oni su dodali da su neke nepravilnosti otklonjene i tokom samog inspekcijskog nadzora.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije