fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodsticaji moraju biti zasnovani na jasnim finansijskim pokazateljima

Podsticaji moraju biti zasnovani na jasnim finansijskim pokazateljima

Podgorica, (MINA-BUSINSS) – Svako moguće davanje podsticaja za razvoj digitalne infrastrukture i IT kompanija mora biti zasnovano na jasnim finansijskim pokazateljima, koji potvrđuju da su takve potencijalne subvencije radi javne koristi, a ne privatnih interesa, smatraju u Akciji za socijalnu pravdu (ASP).

U toj nevladinoj organizaciji (NVO) su rekli da bi se, u suprotnom, namjera Vlade, koja na „mala vrata“ uvodi te podsticaje kroz Strategiju digitalne transformacije za naredni četvorogodišnji period, mogla pretvoriti u opasnu avanturu“ na teret svih crnogorskih građana, koji bi, po ko zna koji put, plaćali bogaćenje pojedinaca.

Nacrt Strategije digitalne transformacije Crne Gore od naredne do 2026. godine bio je do skoro na javnoj raspravi, a ASP je pripremila preporuke, koje će početkom naredne sedmice dostaviti kabinetima predsjednika Vlade i Skupštine, Zdravka Krivokapića i Alekse Bečića.

„Iako projektuje podsticaje za digitalnu infrastrukturu i IT kompanije, dokument ne sadrži niti jedan podatak, a kamoli analizu, koji treba da pokažu benefite za građane i društvo u cjelini, koje bi oni dobili zato što bi finansirali te biznise“, navodi se u saopštenju ASP-a.

Stoga ASP naglašava da je neprihvatljivo otvarati mogućnost poreskih olakšica i subvencija za novoosnovane IT kompanije, a pri tome ne davati finansijske procjene o okvirnom iznosu takvih olakšica i pomoći, te naročito ne opravdati javni interes od uvođenja takvih mjera.

ASP je ukazala na to da je, u cilju ubrzanja digitalizacije crnogorskog društva, potrebno ubrzati i rok da se stara lična dokumenta zamijene novim eID dokumentima. U Nacrtu Strategije navodi se okvirni podatak da je preko 120 hiljada građana sa novim dokumentima, ali je planirano da zamjena starih ličnih dokumenata traje još najmanje nekoliko godina.

„To će se odraziti na tempo digitalizacije društva, pa ASP preporučuje da se obezbijede finansijska sredstva da se ubrza zamjena starih ličnih dokumenata, a sve sa ciljem da se Crna Gora brže kreće u procesu digitalne agende i pojednostavljivanja života građana“, navodi se u saopštenju.

ASP je preporučila i da se utvrdi precizan rok do kada će komunikacija sa javnom upravom biti na elektronski način, što podrazumijeva da se korisnicima pruži kompletna, a ne djelimična online usluga, jer je to jedan od načina da se ubrza digitalizacija u javnoj upravi, a time i društvu ukupno.

„Pri tome je neshvatljivo da resorno Ministarstvo javne uprave nema mogućnost elektronskog prikupljanja podataka o e-servisima i uslugama drugih organa vlasti, elektronsko upravljanje dokumentima implementirano je u svega 17 institucija (ne navodi se kojih), dok ostaje nejasno i da li se Informacioni sistem za planiranje i izvještavanje primjenjuje od organa vlasti i u kojoj mjeri“, precizirali su iz ASP-a.

Uprkos konstatovanju činjeničnog stanja o jako niskom nivou digitalnih vještina u zemlji, Nacrt Strategije ne nudi jasnu viziju i redosljed koraka kako da se takvo stanje promijeni.

„Pored toga, dokument navodi informacije o Portalu otvorenih podataka, ali ukazuje da je oko polovine baza podataka obezbijeđeno od samo dvije institucije, i to Uprave za statistiku i Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, što znači da većina ne objavljuje podatke u otvorenom formatu“, dodaje se u saopštenju.

Stoga ASP predlaže da se propiše jasna zakonska obaveza za kompletnu upravu, i na centralnom i na lokalnom nivou, sa strogim kaznama za neispunjavanje zakonom propisanih obaveza, da objavljuju podatke u otvorenom formatu, a što će doprinijeti većoj transparentnosti u zemlji.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije