fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodržaće preduzetničke inicijative mladih ljudi

Podržaće preduzetničke inicijative mladih ljudi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nevladina fondacija Biznis start-up centar Bar planira da, kroz novi projekat pod nazivom Za posao – projekat podrške omladinskom preduzetništvu, podrži preduzetničke inicijative mladih ljudi.

U planu je da se kroz taj projekat mladim ljudima od 18 do 35 godina ponude obuke koje će unaprijediti njihove kompetencije za samozapošljavanje ili zapošljavanje kod poslodavaca, zatim mikrokreditna podrška za započinjanje poslovanja, podrška mentora za osnivanje i vođenje biznisa, biznis praksa kod poslodavaca, kao i umrežavanje i promocija njihovih potencijalnih preduzetničkih inicijativa.

Projekat podržava Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici i sve aktivnosti koje će se organizovati do oktobra naredne godine su korisnicima dostupne besplatno.

„Ideja je bila da projekat obuhvati učenike završnih godina srednjih škola, studente, kao i druge nezaposlene mlade osobe koje traže zaposlenje ili imaju želju da pokrenu sopstveni biznis“, navodi se u saopštenju.

Tema prve obuke koja je planirana za novembar je Traženje i testiranje biznis ideje – od ideje do biznisa, a cilj je da se mladi pokrenu na preduzetničko razmišljanje i proaktivnost kada je u pitanju rješavanje pitanja ekonomske samostalnosti.

„Pored standardnih obuka koje se tiču pravnih i poreskih pitanja prilikom započinjanja biznisa i pripreme biznis plana, planirali smo i obuke u vezi sa preduzetničkom karijerom u digitalnom svijetu, prateći trendove gdje bi još mladi danas mogli da pronađu samozaposlenje“, dodaje se u saopštenju.

Sve obuke će se realizovati u prostoru Biznis centra u Baru.

Predavači na obukama će biti stručnjaci za date oblasti sa iskustvom u privatnom biznisu, pa će i ličnim primjerima djelovati motivišuće na mlade ljude.

Nakon sprovedenih obuka, za proljeće naredne godine u planu je mikrokreditna podrška kroz aktivnost takmičenja za najbolji biznis plan za mlade koji istraju u zamisli osnivanja sopstvenog biznisa, i podrška mentora, zatim biznis praksa kod lokalnih poslodavaca i umrežavanje i promocija preduzetničkih ideja.

Zainteresovani za učešće mogu se prijaviti putem aplikacionih formulara koji će blagovremeno biti istaknuti na web stranici www.bscbar.org, a preko svog naloga na društvenim mrežama, BSC Bar će isticati detaljnije informacije o svakoj pojedinačnoj aktivnosti.

Najčitanije