fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodrška za preduzeća sa izvoznim potencijalom

Podrška za preduzeća sa izvoznim potencijalom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropska unija (EU) će malim i srednjim preduzećima (MSP) u Crnoj Gori, koja se već bave izvozom ili posjeduju izvozni potencijal, pomoći da bolje razumiju koristi od izvoza i imaju bolji pristup tržištima, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

“Kroz paket podrške MSP u Crnoj Gori, koja se već bave izvozom ili posjeduju izvozni potencijal, EU pruža podršku koja ima za cilj da ovim preduzećima pomogne da razumiju više o tome kako mogu imati koristi od izvoza i bolji pristup EU i globalnim tržištima”, navodi se u saopštenju.

Paket uključuje učešće u Programu izgradnje kapaciteta za izvoz i učešće na specijalizovanom međunarodnom sajmu privrede, ukoliko okolnosti u pogledu pandemije COVID-19 to dopuste.

“Aktivnost će se realizovati kroz projekat tehničke pomoći pod nazivom Promovisanje internacionalizacije crnogorske privrede sa fokusom na MSP, koji finansira EU, a realizuje se u saradnji sa Ministarstvom”, dodaje se u saopštenju.

Učešće u planiranim projektnim aktivnostima je besplatno za preduzeća koja ispune predviđene uslove.

Jedna od projektnih aktivnosti jeste i sprovođenje procjene izvozne spremnosti kroz pripremljeni upitnik, koji će kao alat pomoći preduzećima da dobiju jasnu sliku o izvoznoj spremnosti i glavnim preprekama za uspješan izvoz.

Preduzeća koja ispune uslove učestvovaće u programu izgradnje kapaciteta i/ili međunarodnom specijalizovanom sajmu.

“Postupak odabira preduzeća planiran je da se završi u decembru ove godine, dok će se potpuna implementacija paketa podrške realizovati u januaru i februaru, u zavisnosti od ograničenja usljed pandemije COVID-19, ukoliko ih bude”, naveli su iz Ministarstva.

Prijavna dokumentacija i popunjen upitnik o spremnosti za izvoz se podnose do 27. novembra.

Prijave se mogu dostaviti i putem mejla [email protected].

Obrazac za prijavu i upitnik, kao i više informacija, dostupno je na sajtu Ministarstva.

Najčitanije