fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodrška uvođenju i sertifikaciji sistema kvaliteta i bezbjednosti hrane

Podrška uvođenju i sertifikaciji sistema kvaliteta i bezbjednosti hrane

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pozvalo je zainteresovane da se do 15. novembra prijave na poziv za uvođenje, sertifikaciju i resertifikaciju sistema kvaliteta i bezbjednosti hrane u ovoj godini.

Namjera podrške je nadoknada dijela troškova za uvođenje, sertifikaciju i resertifikaciju sistema kvaliteta i bezbjednosti hrane: ISO 22000, GLOBALGAP, BRC, IFS, FSSC 22000, GOST-R, HALAL i KOSHER.

Pravo na korišćenje podrške pod uslovima utvrđenim javnim pozivom imaju preduzeća i preduzetnici kojima je pretežna djelatnost proizvodnja i promet poljoprivredno prehrambenih proizvoda i hrane za životinje.

Dokumentacija koju je potrebno dostaviti obuhvata, između ostalog, kratak opis korisnika podrške, dokaz o upisu u registre Ministarstva poljoprivrede, šumarstva, zavisno od sektora proizvodnje i vrste proizvoda i/ili Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, kao i fotokopiju rješenja o upisu u Centralni registar privrednih subjekata, ne stariju od šest mjeseci.

Takođe je potrebno da podnosilac dostavi potvrdu da nema neizmirenih dospjelih obaveza po osnovu poreza i drugih dažbina kojima upravlja Uprava poreza i carina, ne stariju od šest mjeseci.

U slučaju da se zahtjevom traži podrška za resertifikaciju sistema kvaliteta i bezbjednosti hrane, potrebno je dostaviti ovjerenu fotokopiju prethodno dobijenog sertifikata, kao i onu u 2020. godini u procesu resertifikacije.

Za KOSHER i HALAL sertifikate potrebno je dostaviti zapisnik inspektora nadležnog za poslove bezbjednosti hrane, kojim se potvrđuje da su u procesu proizvodnje sprovedene mjere samokontrole prema HACCP principima.

“Podrška za namjene navedene u javnom pozivu, nadoknada dijela troškova za uvođenje, sertifikaciju i resertifikaciju sistema kvaliteta i bezbjednosti hrane, utvrđuje se u odnosu na procijenjenu vrijednost projekta, bez poreza na dodatu vrijednost (PDV)”, navodi se u pozivu.

Maksimalno učešće budžetskih sredstava iznosi do 50 odsto ukupnih troškova uvođenja, sertifikacije, resertifikacije, a najviše do četiri hiljade EUR.

Ispunjenost uslova za dodjelu podrške utvrđuje odgovorno lice za sprovođenje i realizaciju javnog poziva iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koje provjerava navode iz dokumentacije, utvrđuje ispunjenost uslova i procjenjuje vrijednosti projekata po završenoj investiciji.

Prijave na javni poziv za korišćenje sredstava podrške podnose se isključivo na obrascu zahtjeva za podršku uz koji se dostavlja i ostala navedena dokumentacija.

Prijave se dostavljaju poštom ili preko arhive Ministarstva .

“Prihvatljive su investicije realizovane tokom ove godine, do datuma podnošenja prijave”, navodi se u pozivu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...