fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodrška razvoju inovativnih start up kompanija

Podrška razvoju inovativnih start up kompanija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada, odnosno Ministarstvo finansija će, prema riječima resornog ministra, Aleksandra Damjanovića, nastaviti da daje podršku daljem unapređenju koncepta start up-ova.

On i njegov tim sastali su se danas sa predstavnicima firme Digital Den hub, suosnivačima Darkom Ivanovićem i Nenadom Novovićem, generalnim direktorom fonda Rockies Venture i jednim od vodećih stručnjaka start up zajednice iz Kolorada, Peter Adamsom, kao i predsjednikom Komisije za tržište kapitala, Željkom Drinčićem.

Damjanović je poručio da je perspektiva ne samo crnogorskog društva, već modernog svjetskog poslovanja, ulaganje u inovacije i pametna tehnološka rješenja.

Ivanović se, kako je saopšteno, zahvalio Ministarstvu na podršci u kreiranju povoljnog ambijenta za razvoj inovativnih start up kompanija i konkurentne IT zajednice.

On je podsjetio da je u prethodnom periodu, na bazi Zakona o podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija, devet kompanija iz crnogorske i regionalne IT zajednice dobilo mogućnost da svoje biznis ideje predstavi svjetskim investitorima i obezbijedi ulaganja u dalji razvoj i plasman proizvoda.

Na bazi ovog pozitivnog iskustva, kako je dodao, ostvarena je saradnja sa najstarijom američkom kompanijom za investiranje u start up-ove, Rockies Venture, i izražena namjera otvaranja jedinstvenog Balcan Tech Fonda u Crnoj Gori, koji će kanalisati kapital američkih investitora u start up projekte iz zemalja regiona.

Adams, koji je član Savjetodavnog odbora firme Digital Den, je poručio da statistika pokazuje da nova radna mjesta kreiraju upravo start up kompanije i da je investiranje u ovakve programe ključ za motivisanje konkurentnih pojedinaca da ostanu u Crnoj Gori, ali i način da strani kapital uđe na crnogorsko tržište.

„Ukazujući na aktuelne i planirane zakonske propise koji uređuju ovu oblast, Drinčić je poručio da je važno da u domaćem legislativnom okviru prepoznamo prostor za ovu, najbrže rastuću industriju, kako bi blagovremeno bio stvoren osnov za nesmetano poslovanje kompanija u razvoju“, dodaje se u saopštenju.

Na sastanku je zaključeno da će se komunikacija na ovu temu intenzivirati na nivou svih interesnih strana, u cilju kreiranja privlačnog poslovnog ambijenta za razvoja inovativnih poslovnih rješenja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...