fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodrška plasmanu organskih proizvoda

Podrška plasmanu organskih proizvoda

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, pozvalo je sve zainteresovane da se do 1. novembra prijave na javni poziv za dodjelu podrške plasmanu organskih proizvoda za ovu godinu.

Podrška se daje poljoprivrednim proizvođačima koji proizvode i prodaju organske proizvode u skladu sa Zakonom o organskoj proizvodnji.

Pravo na podršku imaju pojedinci, preduzeća, kooperative i udruženja, upisana u Registar subjekata u organskoj proizvodnji u skladu sa Zakonom o organskoj proizvodnji zaključno sa 31. decembrom prošle godine i u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Pravo na podršku mogu ostvariti organski proizvođači isključivo za proizvode za koje posjeduju sertifikat izdat u ovoj godini od akreditovanog i ovlašćenog tijela za kontrolu organske proizvodnje, i to za količine proizvoda koje su navedene u prilogu liste sertifikata i dokaza o količini plasiranih organskih proizvoda.

Pravo na podršku ne mogu ostvariti preduzeća djelimično ili potpuno u državnoj svojini ili državna institucija.

Iznosi podrške u eurima po količinama organskih primarnih i prerađenih proizvoda stavljenih na tržište, navedeni su detaljnije u javnom pozivu koji je objavljen na sajtu Ministarstva.

Izuzimajući predviđene iznose podrške po količinama organskih primarnih i prerađenih proizvoda stavljenih na tržište, iznos podrške po zahtjevu, pojedinačnom proizvođaču, ne može biti veći od pet hiljada EUR.

Proizvođači ljekovitog bilja mogu ostvariti pravo na podršku jedino u slučaju da direktno plasiraju proizvod na tržište.

Podrška se realizuje na kraju investicije nakon administrativne i kontrole na licu mjesta.

Obrazac zahtjeva za dodjelu podrške plasmanu organskih proizvoda za ovu godinu se može preuzeti sa sajta Ministarstva ili u Direkciji za organsku proizvodnju, šeme kvaliteta i zemljišnu politiku.

Popunjeni obrazac zahtjeva i neophodna dokumentacija se dostavljaju isključivo putem pošte na adresu Direktorata za poljoprivredu, Rimski trg br. 46.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...