fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodrška Ministarstva pčelarima u kriznoj situaciji

Podrška Ministarstva pčelarima u kriznoj situaciji

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja obezbijedilo je 77 hiljada EUR za nabavku kvalitetne prihrane za pčele, kako bi se pomoglo crnogorskim pčelarima da održe pčelinja društva ugrožena lošom pčelinjom pašom usljed nepovoljnih vremenskih uslova.

Iz Ministarstva je saopšteno da su, pravovremenom reakcijom Saveza pčelarskih organizacija koji je uputio inicijativu prema Ministarstvu i brzom uplatom potrebnih sredstava, nabavljene potrebne količine kvalitetne prihrane za pčele.

Iz Saveza pčelarskih organizacija informisali su Ministarstvo da je zbog nepovoljnih vremenskih prilika, usljed nedovoljne pčelinje paše, u ovoj pčelarskoj sezoni došlo do pada u proizvodnji meda, što bi dovelo do ozbiljnih posljedica po zdravlje i opstanak pčelinjih zajednica.

To bi, takođe, direktno uticalo i na ukupnu proizvodnju meda i drugih pčelinjih proizvoda u narednoj godini.

“Dodatnom prihranom koja je obezbijeđena kroz nabavku šećera, u ovom momentu kada su pčelinje rezerve na minimumu, pčelinje zajednice moći će da se adekvatno spreme za bezbjedno i kvalitetno izimljavanje, a time i proizvodnju u narednoj godini”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

U cilju prevazilaženja nastale situacije dogovoreno je da se pčelarima pomogne u nabavci i podjeli šećera. Osim sume koju je uplatilo Ministarstvo, u nabavci prihrane učestvovao je i Savez sa skoro osam hiljada EUR, što je ukupno blizu 85 hiljada EUR opredijeljenih za podršku crnogorskim pčelarima.

“Podrška će se realizovati sredstvima u okviru Programa podrške razvoju pčelarstva koji je dio Agrobudžeta za ovu godinu”, dodaje se u saopštenju.

Shodno preporuci Upravnog odbora Saveza, prioritet podrške biće usmjeren ka južnom regionu Crne Gore, gdje će pčelari dobiti četiri kilograma po pčelinjem društvu. Za sjeverni i centralni region podrška će iznositi dva kilograma po košnici.

“Prema procjeni potreba, ukupnom podrškom biće obuhvaćeno 2,4 hiljade pčelara, koji će dobiti količine šećera za prihranu oko 78 hiljada pčelinjih društava”, precizirali su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su zaključili da, svjesni izazova sa kojima se susreću pčelari, njihovog rada, uloge i značaja sektora pčelarstva u poljoprivredi, kao i važnosti očuvanja pčela kao prirodnih oprašivača, Vlada je i u vrijeme izazova uslovljenih pandemijom COVID-19 uspjela da obezbijedi potrebna sredstva za podršku pčelarima.

Najčitanije