fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodrška i saradnja u oblasti digitalizacije

Podrška i saradnja u oblasti digitalizacije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora i Sjeverna Makedonija, sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana, aktivno učestvuju u promociji regionalne saradnje, kao i razmjeni informacija na otvoren i pouzdan način, dajući prioritet prekograničnoj interoperabilnosti i uslugama povjerenja, saopštio je ministar javne uprave Marash Dukaj.

Dukaj je na sastanku sa novoimenovanim ambasadorom Sjeverne Makedonije, Zećirom Ramčilovićem, istakao da dvije države baštine tradicionalno dobre i prijateljske odnose, te da postoji prostor za produbljivanje saradnje u gotovo svim oblastima reforme javne uprave.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva, govorio o prioritetima u radu tog resora, sa akcentom na reformu javne uprave, digitalizaciju i sajber bezbjednost i naglasio da je oblast digitalnih javnih usluga Sjeverne Makedonije primjer dobre prakse.

„Regionalna saradnja zemalja Zapadnog Balkana, posebno na polju digitalizacije, izuzetno je značajna, što potvrđuju zajednički sporazumi u oblasti rominga i sporazum između Crne Gore i Sjeverne Makedonije o uzajamnom priznavanju elektronskih usluga povjerenja, potpisan 2019. godine u Podgorici“, kazao je Dukaj.

Ramčilović je kazao da će Sjeverna Makedonija preuzeti aktivnosti u unapređenju saradnje izmedju dvije zemlje, a posebno u oblasti reforme javne uprave i digitalizacije, kroz realizaciju zajedničkih programa i projekata i eventualnih sporazuma, ne samo na nivou odgovorajućih ministarstava, nego i na nivou vlada dvije zemlje.

On je istakao značaj saradnje na polju sajber bezbjedosti za što bolje savladavanje sveukupnih sajber prijetnji.

Ramčilović je, zbog širokog polja moguće saradnje, predložio i radni sastanak ministara u narednom periodu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...