fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodrška EU za realizaciji programa Evropa sad

Podrška EU za realizaciji programa Evropa sad

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici zemalja članica EU sa kojima su razgovarali ministri finansija i socijalnog staranja i ekonomskog razvoja, Milojko Spajić i Jakov Milatović, pokazali su veliko interesovanje za plan reforme Evropa sad, saopšteno je iz Vlade.

„Dobili smo dosta pitanja o mehanizmima sprovođenja programa Evropa sad i naši sagovornici su pozitivno reagovali na plan koji je razrađen tako da pokriva sve one „šta ako“ nedoumice. Vjeruju da možemo da posložimo sistem tako da funkcioniše besprekorno. Potrebno je vrijeme da sve potencijale stavimo na raspolaganje građanima“, kazao je Spajić.

Spajić i Milatović su tokom boravka u Briselu održali su brojne sastanke na temu razvoja ekonomije, finansijskog oporavka, zapošljavanja, ali i predstavljanja dosadašnjih rezultata rada Vlade. Na svakom sastanku bilo je riječi i o programu poreskih reformi Evropa sad, koji je, kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, izazvao veliku pažnju svih, ali i poštovanje zbog dobro osmišljenog plana.

Tokom sastanka, prisutni su za svaki segmenat poreske reforme pokazali interesovanje i u diskusiji pohvalili temeljne pripreme plana koji bi mogao da unaprijedi život građana Crne Gore.

Milatović je saopštio da su članovi radne grupe za proširenje Savjeta EU – COELA, koju čine predstavnici zemalja članica EU, iskazali posebno interesovanje za ono što su im predstavili.

„To je onaj momenat kada Evropi pokažete da imate ozbiljne namjere o ubrzanju procesa pristupanja, a koji se ne svodi samo na priču o poglavljima. Ovo su stvari koje imaju pozitivan efekat po sve procese koje vodimo. Posebno mi je zadovoljstvo što sam iz svog internacionalnog iskustva izvukao najbolje elemente, primjenio ih u svojoj zemlji, a onda se vratio u srce Evrope da ih prezentujem“, rekao je Milatović nakon susreta sa članovima radne grupe COELA.

Spajić je an svom Twitter nalogu napisao da si programsku reformu podržali predstavnici zemalja članica EU, članovi radne grupe COELA.

„Uz snažnu podršku domaćina u EU i našim građanima je Evropa sad bliža! Nakon prezentacije Europe now crnogorskoj delegaciji su upućene čestitke na ambicijama i posvećenosti vrhunskim rezultatima“, napisao je Spajić.

Na kraju trodnevne posjete, ministri će imati sastanaka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, na kojem će se govoriti o procesu pristupanja Crne Gore EU i izazovima koje je potrebno riješiti u što kraćem roku.

„Stvari koje radimo unutar Crne Gore će pokrenuti brojne pozitivne stvari koje se tiču partnerstava sa evropskim institucijama. Nakon deset mjeseci intenzivnog rada došlo je vrijeme da Crnu Goru polako ucrtavamo na mapu Evrope“, zaključio je Milatović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije