fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodrška EU za prekograničnu saradnju Crne Gore i Albanije

Podrška EU za prekograničnu saradnju Crne Gore i Albanije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vrijedne prekogranične inicijative koje Crna Gora i Albanija zajednički realizuju od 2008. godine, kroz Program koji finansira Evropska unija, ukazuju na uspješnost sveukupnog koncepta prekogranične saradnje, poručeno je na svečanosti u Skadru u okviru IPA programa.

Na svečanosti u Skadru kojom je obilježen početak sprovođenja projekata ugovorenih kroz treći poziv u okviru IPA programa prekogranične saradnje Crna Gora-Albanija 2014-2020. saopšteno je da te prekogranične inicijative predstavljaju suštinski podsticaj procesu evropske integracije.

Prilikom dodjele sertifikata korisnicima trećeg poziva, vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za evropske fondove, Bojan Vujović, kazao je da je saradnja između Crne Gore i Albanije posebno važna u kontekstu procesa pristupanja gdje se pruža mogućnost da kroz zajedničko sprovođenje projekata međusobno razmjenjujemo iskustva i znanja, u oblastima od značaja i obostranog interesa.

On je, kako je saopšteno iz Generalnog Sekretarijata Vlade, podsjetio na saradnju te dvije države, koja je započeta prije 15 godina i na činjenicu da se u okviru IPA II finansira 21 projekat ukupne vrijednosti sedam miliona EUR iz oblasti zapošljavanja, mobilnosti radne snage i socijalne i kulturne inkluzije, zaštite životne sredine i turizma.

„Iskoristiću priliku da se posebno osvrnem na šest projekata koji su ugovoreni u okviru ovog poziva, ukupne vrijednosti 2,1 miliona EUR, a u kojima će učestvovati čak 19 partnerskih organizacija i institucija sa teritorije Crne Gore i Albanije“, kazao je Vujović.

U ime Vlade Albanije učesnicima se obratio nacionalni IPA koordinator i direktor Državne agencije za strateško programiranje i koordinaciju pomoći Iljir Bećaj, koji je kazao da je prekogranična saradnja ključna za razvoj obje zemlje i da se kroz kvalitetnu bilateralnu saradnju i strateški pristup može značajno doprinijeti razvoju regiona.

Prisutnima se obratili i sekretarka Ministarstva finansija Crne Gore i nacionalna službenica za ovjeravanje, Ana Račević i rukovodilac Sektora za održivi ekonomski i društveni razvoj u Delegaciji Evropske unije u Albaniji, Andrea Vera.

Na događaju su predstavljeni projekti koji će se sprovoditi u narednom periodu. Aktivnosti podržanih projekata usmjerene su na osnaživanje mladih, podsticanje socijalne inkluzije, unapređenje mogućnosti zapošljavanja osoba sa invaliditetom, zaštitu životne sredine i održivo korišćenje prirodnih resursta, te smanjenje rizika od katastrofa u programskom području.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije