fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodrška Davidoviću i radnicima Željezare

Podrška Davidoviću i radnicima Željezare

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Savez drvoprerađivača Crne Gore podržava namjeru nikšićkog privrednika Miodraga Davidovića da kupi Željezaru i tako spasi egzistenciju radnika nekadašnjeg privrednog giganta.

„Apelujemo na državu da posreduje i dovede do finalizacije procesa prodaje. Podsjećamo na poslovanje prethodnog vlasnika, koji je uz sve povlastice doveo firmu do propasti, a zaposlene istjerao na ulicu, u jeku ekonomske krize i neizvjesne jeseni“, navodi se u saopštenju Saveza.

Firma Neksan, čiji je Davidović vlasnik, je, kako su naveli, kompanija koja traje godinama i koja do sada nikada nije dovela u pitanje nijednu svoju investiciju i među rijetkim je preduzećima koja rade u skladu sa zakonom.

„Zato treba što prije da država pristupi ovom problemu i pomogne u rješavanju, jer su do sada najviše ispaštali radnici, koji su primali najniže plate u evropskoj industriji i uvijek živjeli u neizvjesnosti za koru hljeba“, navodi se u saopštenju.

Iz Saveza su zamolili nadležne da iskoriste priliku da Željezara dobije ozbiljnog investitora koji će se obavezati ugovorom na bolje plate i uslove prema radnicima, kako bi kompanija ponovo bila ono što je nekada.

„Savez drvoprerađivača takođe traži od Vlade da na isti način preispita i ostale privatizacije u oblasti drvoprerade i poštovanje ugovora koji su potpisani kada su preuzimani državni drvni kombinati za jednu marku, a kasnije otpuštali radnike i zatvarali iste i tako kršili zagarantovana prava radnika“, navodi se u saopštenju.

Oko 100 pogona koji proteklih deset godina ne mogu da dođu do sirovine, ne traže da ih Vlada pomogne novčano kako bi krenuli sa proizvodnjom i zapošljavanjem radnika, već samo da tender za nabavku sirovine bude u skladu sa zakonom, kako bi svi imali jednaka prava, a ne kao posljednji koji je, kako tvrde, namješten privilegovanim drvoprerađivaćima koji su uzeli svu masu po početnim cijenama.

„Savez traži od premijera i ministra poljoprivrede da ponište namješteni tender, kao i da se uvjere kod komisije da je skoro svu masu preuzela grupa privilegovanih drvoprerađivača i time direktno oštetila budžet Crne Gore“, naveli su iz Saveza.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije