fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodnijeli predlog zaključaka na Informaciju o preduzetim aktivnostima povodom epidemije

Podnijeli predlog zaključaka na Informaciju o preduzetim aktivnostima povodom epidemije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poslanici Posebnog kluba podnijeli su Skupštini predlog zaključaka povodom Informacije o do sada preduzetim aktivnostima na suočavanju sa epidemijom koronavirusa, između ostalog da su dosadašnje ekonomske i socijalne mjere nedovoljne i da se moraju brže predlagati i sprovoditi.

Poslanici Aleksandar Damjanović, Goran Danilović, Željka Savković, Anka Vukićević i Goran Radonjić, su u predloženim zaključcima naveli da mjere moraju biti sprovođene sa jasnim mehanizmima sprečavanja zloupotrebe, kako bi državna podrška stigla onom dijelu građana i privrede koji su, zbog pandemije, odnosno mjera Nacionalnog koordinacionig tijela (NKT) i naredbi Ministarstva zdravlja, najviše pogođeni.

„Skupština predlaže da minimalni iznos direktnih mjera podrške privredi i građanima ne može biti niži od sedam odsto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP) na kraju prošle godine“, navodi se u zaključcima.

Skupština, prema predlogu zaključaka, ocjenjuje da u periodu od početka pandemije nije imala dovoljnu kontrolnu i nadzornu funkciju, između ostalog i zbog odluka izvršne vlasti, kao i da je, ne ulazeći u efekte pojedinih mjera, najveći dio predložen i realizovan jednostrano, voljom vlasti, bez učešća opozicije i najvećeg dijela civilnog sektora.

„U tom smislu Skupština osuđuje sve pokušaje zloupotrebe pandemije u političke svrhe“, dodaje se u predlogu zaključaka.

Predlaže se i da Skupština pozove Vladu i ostale nadležne institucije da tokom trajanja pandemije ne prekoračuju svoja Ustavna i zakonima definisana ovlašćenja, da poštuju lična, vjerska, politička, ekonomska, socijalna i kulturna prava i slobode građana i da sve aktivnosti i mjere koje donose budu u skladu sa pravnim okvirom Crne Gore.

„Vlada će tokom trajanja pandemije najmanje jednom mjesečno Skupštini dostavljati informaciju o aktivnostima na otklanjanju odnosno ublažavanju posljedica pandemije COVID-19 sa predlogom mjera iz svoje nadležnosti o kojoj će Skupština raspravljati na svojoj sjednici“, navodi se u zaključcima.

Damjanović je za agenciju Mina-business ocijenio da su poslanici Posebnog kluba pokazali odgovornost time sto su podnijeli predlog ozbiljnih zaključaka na bazi Informacije Vlade i omogućili Skupštini da se aktivni uključi u kreiranje i kontrolu mjera za borbu protiv posljedica pandemije.

„Ne ulazeći u naknadnu pamet i i brzopotezno zakazivanje sjednica odbora koje kontroliše Demokratska partija socijalsita (DPS), kako bi se sa nekim novim zaključcima pokušali ‘poklopiti’ predloženi zaključci o kojima će Skupština morati da se izjasni, želim da ukažem da je bilo cjlelishodnije da kolege poslanici eventualno predlože amandmane, kako bi se sa najvećim mogućom saglasnošću usvojili isti“, poručio je Damjanović.

On je rekao da, bez obzira na već viđene poslovničke marifetluke, očekuje da zaključci Posebnog kluba poslanika dobiju podršku kolega.

„Realno je očekivati da niko ne bude protiv predloga da se najmanje 350 miliona EUR obezbijedi za mjere direktne finansijske podrske, ili da Skupština osudi sve pokušaje političke zloupotrebe pandemije“, smatra Damjanović.

On je naveo da su i poštovanje Ustava i zakona i apel za konsenzualni politički odgovor na posljedice pandemije predlozi u interesu i građana i privrede.

„Svakako će biti interesantno kako će se kolege, odnosno Skupština, izjasniti kada zaključci budu stavljeni na glasanje“, zaključio je Damjanović.

Najčitanije