fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodnijeli dvije inicijative Bečiću

Podnijeli dvije inicijative Bečiću

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nevladina organizacija Akcija za socijalnu pravdu (ASP) uputila je predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću dvije formalne inicijative za hitne izmjene Zakona o energetici, kao i pokretanja parlamentarne istrage o investicijama kompanije Azmont Investment, koja realizuje projekat Portonovi.

Oni su objasnili da bi izmjene Zakona o energetici trebalo da zaštite potrošače od neopravdanih poskupljenja električne energije.

„Uprkos činjenici da u novom sazivu Skupštine još nijesu formirana sva radna tijela, ASP ukazuje da bi odmah po formiranju radnih tijela trebalo pristupiti izmjenama odredbi Zakona o energetici koje diskriminišu potrošače, posebno zato što bi novi udar na džepove građana mogao uslijediti do kraja godine“, navodi se u saopštenju.

Iz ASP-a su saopštili da pojedine zakonske odredbe omogućavaju da potrošači plaćaju „evropsku“ cijenu struje za tehničke gubitke, što neopravdano povećava njihove račune za električnu energiju.

ASP predlaže i izmjene odredbi koje privilegovanim proizvođačima struje daju pravo subvencija.

ASP u odvojenoj inicijativi predlaže sagledavanje investicije Portonovi, kao i da Bečić inicira prikupljanje odgovarajućeg broja potpisa poslanika kako bi se pokrenula parlamentarna istraga o tom poslu.

Iz ASP-a su podsjetili da je ugovor o dugoročnom zakupu na lokaciji bivše vojne kasarne Orjenski bataljon u Kumboru, između Vlade i Državne naftne kompanije Azerbejdžana – SOCAR, zaključen u julu 2012. godine.

„Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN – CG) prije nekoliko dana je objavio istraživanje, koje otkriva da su krajnji vlasnici projekta kćerke azerbejdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva, te da je dugo godina vlasnička struktura bila sakrivana i iza firmi osnivanih u offshore zonama“, navodi se u saopštenju.

Istraživanje je pokazalo i da nije poznat stvarni iznos investicija, a neke od njih su proglašene tajnim i poslovno povjerljivim podacima.

CIN – CG problematizuje i veliki iznos, od preko 12 miliona EUR, za konsultantske ugovore, za koje nije poznato sa kim su zaključeni, dok strani partner i kontrolor posla odbija da saopšti te podatke.

Iz ASP-a su upozorili da je više privatizacionih/investicionih slučajeva u zemlji pokazalo da su upravo konsultantski ugovori bili mehanizam za koruptivne radnje, te da sva pitanja koja bacaju sumnju na nezakonitosti moraju svoj odgovor imati u institucijama sistema.

„Očekujemo da će predsjednik Skupštine prepoznati značaj predmetnih inicijativa“, kazali su iz ASP-a.

Najčitanije