fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodmorski tunel bi ubrzao investicije

Podmorski tunel bi ubrzao investicije

Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – Izgradnja podmorskog tunela od Zelenike do Luštice, koja bi koštala oko 60 miliona EUR, doprinijela bi ubrzanju investicija i valorizaciji potencijala tog poluostrva, saopštio je kandidat za odbornika koalicije Crno na bijelo – Može Bokeški, Nikola Radman.

On je kazao da bi se dio, od ukupno potrebnih 60 miliona EUR, obezbijedio iz EU fondova. Radman smatra da bi projekat podmorskog tunela sam sebe isplatio u periodu od 12 do 15 godina od puštanja u saobraćaj.

“Podmorski tunel je od velikog značaja, ne samo za Boku, već i za čitavu Crnu Goru, jer direktno utiče na poboljšanje turističke ponude, a uz to bi predstavljao i svojevrsnu turističku atrakciju. Slični tuneli do sada su izgrađeni na Farskim ostrvima i u Norveškoj”, rekao je Radman.

On je dodao da bi prihod od putarine kroz tunel išao direktno u opštinske i državnu kasu, za razliku od trajekta od kojeg opštine Herceg Novi i Tivat nemaju nikakve finansijske koristi.

“Cijene putarine za stanovnike novske i tivatske opštine bile bi 30 odsto niže, a za lokalno stanovništvo uvele bi se mjesečne i godišnje pretplatne karte. Krajnje je vrijeme da povežemo dva dijela naše opštine”, poručio je Radman.

On je precizirao da bi podmorski tunel bio dugačak oko 1,7 kilometara, a pristupne saobraćajnice sa kružnim tokovima oko dva kilometra. Tunel će se sastojati od dvije saobraćajne trake, a njegov sastavni dio će biti pješačka i biciklistička staza. Planiran je i prolaz za evakuaciju u slučaju neplaniranih nezgoda.

Radman je poručio da će se projekat realizovati uz strogo poštovanje ekoloških normi i propisa.

“Za razliku od projekta izgradnje mosta, gradnja podmorskog tunela ne bi ugrozila status Boke na listi svjetske prirodne i kulturne baštine. Tunel ne bi ugrozio plovne puteve kroz zaliv, jer je prosječna dubina za plovni put u središnjem dijelu tunela od 20 do 22 metra. Podmorski tunel bi bio sastavni dio planirane obilaznice oko Herceg Novog”, kazao je Radman.

On smatra da bi se realizacijom tih kapitalnih projekata značajno rasteretila postojeća saobraćajna infrastruktura u Herceg Novom i smanjile gužve, pogotovo u ljetnim mjesecima.

“Usmjeravanjem saobraćaja i transporta kroz podmorski tunel i preko Luštice značajno bi se smanjile gužve u Tivtu i Herceg Novom. Izgradnja tunela bi doprinijela i da se ubrzaju investicije i valorizuju potencijali Luštice, jer bi to poluostrvo dobilo direktnu saobraćajnu vezu sa novskim dijelom zaliva”, rekao je Radman.
(

Najčitanije

Futsal reprezentacija na turniru u Novigradu

Podgorica, (MINA) - Omladinska futsal reprezentacija Crne Gore naredne sedmice učestvovaće na turniru u...