fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodizanje nivoa socijalnih davanja u uslovima inflacije prijeko potrebna mjera

Podizanje nivoa socijalnih davanja u uslovima inflacije prijeko potrebna mjera

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Podizanje nivoa socijalnih davanja, u uslovima inflacije, prijeko je potrebna mjera, kako bi se spriječio pad kupovne moći najranjivijih kategorija, saopštili su iz Demokratske Crne Gore i dodali da to ne zanima Demokratsku partiju socijalista (DPS).

„Koliko je ovo neophodno pokazuje i ekspertska projekcija Centralne banke (CBCG), da će ta inflacija do kraja godine iznositi od 13 do 17 odsto, ali očigledno te projekcije predsjednik države, Milo Đukanović, ne stiže da pročita“, naveli su iz Demokratsked Crne Gore.

Oni su reagovali na izjavu Đukanovića da nije ni pametna ni racionalna politika kojom se uvode dječiji dodaci.

„Kaže predsjednik države u završetku političke karijere – Nije ni pametna ni racionalna politika kojom se uvode dječiji dodaci. Ali je zato, gospodine predsjedniče, pametno i racionalno da se funkcionerima sa milionskom imovinom dijele stanovi i protivzakoniti dodaci za ‘poboljšanje uslova stanovanja’, a sve u vrijeme dirigentske palice DPS-a. Oglašavate se povodom dječijih dodataka, a ne oglašavate se kada jedan državni (Vaš) službenik, čija plata decenijama nije prelazila hiljadu EUR, sada nudi šest miliona za jemstvo kako bi se njegov sin, poznato lice sa Sky aplikacija, pustio iz zatvora“, navodi se u saopštenju.

Iz Demokratske Crne Gore su Đukanoviću poručili da se ne pita kako je DPS vodio socijalnu politiku i kako je novac građana raspoređivao.

„Ne pitate se kako se osjeća svako treće dijete koje je u riziku od siromaštva i svaki peti stanovnik Crne Gore kada slušaju kako su DPS prvaci ‘obrnuli’ prvi milion i kada Vaše ime čitaju na svjetskim listama najbogatijih? Nijeste bili zabrinuti za bankrot kad je Verica Maraš izvlačila milione iz državne kompanije, kada ste prodavali Telekom, traćili Abu Dabi fond, parčali KAP sa DPS tajkunima. Nije bilo novca za dječije dodatke ni zbog HTP Boke, Koverte, Kampa Zlatica. Međutim, moramo Vam saopštiti da će državni novac konačno biti u rukama svojih vlasnika – građana, a da će sve ove afere veoma brzo zakucati na vrata onih koji su za njih odgovorni“, dodaje se u saopštenju.

Kako su naveli, razumiju da Đukanović i DPS nijesu bili zabrinuti za bankrot, jer su uvijek imali šta da prodaju – i Luku Bar i KAP i Željezaru, uz preko 100 drugih preduzeća.

„Podizanje nivoa socijalnih davanja, u uslovima inflacije, prijeko je potrebna mjera da bi se spriječio pad kupovne moći najranjivijih kategorija, ali to ne zanima DPS kojem je stalo samo do lične i kupovne moći finansijera ove partije“, dodaje se u saopštenju.

Iz Demokratske Crne Gore su kazali da im je poznato da je praksa DPS-a bila da dijeli socijalna davanja ispod radara internim odlukama Vlade, po političkoj podobnosti, ne vodeći računa o stvarnoj potrebi.

„Mi socijalnu politiku predlažemo putem zakona kako bi ona bila ista za sve i kako bi se dobijala pod jednakim uslovima. Od 2020. godine ređamo negativan prirodan priraštaj, pa smo zato imali obavezu da uvedemo dječije dodatke, ali uskoro i da povećamo naknade za novorođenčad i tako ekonomski osnažimo građane“, navodi se u saopštenju.

Država se, kako su poručili, neće upoznati sa bankrotom, ali sa bankrotom će imati priliku da se upoznaju svi oni koji su svoju imovinu stekli nelegalno i gradili svoje kule i vile, uzimajući iz džepa građana, a pokrivajući se državnom zastavom sakrivajući ispod nje državne pare.

„Zato ne brinite, svako ulaganje u djecu znači da će ta djeca biti posvećena državi koja misli na njih, i vratiće joj novu kvalitetnu vrijednost, graditi snažnu državu iz pepela i dna u koji nas je DPS doveo. A na kraju, razumijemo da djeci crnogorskih tajkuna nijesu potrebni dječiji dodaci, jer imaju u svojim džepovima čitavu ovu stavku iz budžeta koja se izdvaja za dječije dodatke. Vjerujte građanima, da onaj ko je DPS vladavinu preživljavao tri decenije, i bankrot, ali i udar meteora bi mu lako pao, međutim do toga neće doći, jer su ruke DPS-a konačno daleko od državne kase“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...