fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodignuta optužnica protiv privremene upravnice Atlas banke

Podignuta optužnica protiv privremene upravnice Atlas banke

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Više tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Tanje Terić koja je kao privremena upravnica u Atlas banci, zatvaranjem kredita jednim klijentima depozitima drugih, umanjila depozit banke i stečajnu masu za 3,13 miliona EUR na štetu stečajnih povjerilaca.

“Optužnica je dostavljena Višem sudu na kontrolu koja će biti zakazana u zakonskom roku” kazala je Pobjedi savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda u Podgorici Aida Muzurović.

Terić se tereti da je u periodu od 10. decembra 2018. godine do 25. januara prošle, kao privremena upravnica u Atlas banci, kojoj su za vrijeme privremene uprave bila povjerena sva ovlašćenja organa banke, zatvaranjem kredita depozitima tokom moratorijuma, kada su u banci bile zabranjene sve isplate, izuzev plata, penzija i socijalnih davanja, umanjila depozit banke za 3,13 miliona EUR.

Tužilaštvo smatra da je Terić u konkretnom slučaju postupala sa direktnim umišljajem.

“Za vrijeme moratorijuma odobrila je da se iz depozita Investiciono-razvojnog fonda (IRF) refinansiraju krediti drugih pravnih lica, kao i da se zatvore krediti fizičkih i pravnih lica iz depozita drugih pravnih ili fizičkih lica”, navodi se u optužnici.

Iako se tokom privremene uprave moraju obustaviti sva plaćanja izuzev plata i tekućih troškova koji su neophodni za redovno funkcionisanje banke, Terić je dozvolila da se iz depozita IRF-a kod Atlas banke na neposredan način refinansiraju krediti drugih pravnih lica u ukupnom iznosu od 1,68 miliona EUR.

Prilikom davanja odbrane pred Specijalnim tužilaštvom, Terić je negirala zloupotrebu službenog položaja navodeći da su obustavljena sva plaćanja koja nijesu u skladu sa moratorijumom, ali su bili dozvoljeni interni prenosi, jer oni nijesu narušavali likvidnu poziciju banke, niti su povećavali obavezu banke.

Preduslov za interne prenose, kako je rekla, bio je da se plaćanja obave na šalterima banke iz depozita pravnih lica koji su bili poslodavci klijentima koji su primali plate.

Terić je navela da su isplate rađene samo onim zaposlenim u firmama koji su imali račun kod Atlas banke, jer je to bila praksa i prije nego je uveden moratorijum.

U toku trajanja moratorijuma, prema riječima Terić, smanjena je obaveza Fonda za zaštitu depozita (FZD) za osam miliona EUR, nije došlo do ugrožavanja likvidne pozicije banke, već samo do poboljšanja njenog rizičnog profila.

Ona je saopštila da zadatak privremene uprave nije bio pripremanje banke za stečaj, nego preduzimanje svih mjera i aktivnosti koje su neophodne za nastanak njenog poslovanja.

Prilikom davanja iskaza 13. oktobra ove godine pred Višim tužilaštvom, Terić je objasnila da je privremena uprava izvještaje o poslovanju dostavljala Centralnoj banci (CBCG), a da su aktivnosti privremene uprave u Atlas banci pratile i Svjetska banka (SB) i Međunarodni monetarni fond (MMF), ocjenjujući ih kao uspješne.

Tužilaštvo je, međutim, odbranu Terić ocijenilo kao neosnovanu i sračunatu na izbjegavanje krivice, jer je u suprotnosti sa nalazom i mišljenjem sudskog vještaka finansijske struke Hamida Šabovića.

Prema tom nalazu, u vrijeme privremene uprave izvan moratorijuma nije bilo zakonom zabranjeno zatvaranje kredita iz depozita drugih pravnih lica, dok je za vrijeme moratorijuma to zabranjeno.

“Otvaranjem stečaja nastupila je šteta za stečajne povjerioce koji nijesu mogli učestvovati u spornim transakcijama. Ovi stečajni povjerioci izgubili su svoju imovinu, novac u banci u najmanjem iznosu od 3,13 miliona EUR, jer stečajna masa nije dovoljna za podmirenje svih depozita, odnosno deponenata”, navodi se u optužnici.

Olga Bogdanović, koja je za vrijeme privremene uprave bila direktorica sektora za plasmane u Atlas banci i koja je bila pod istragom, u optužnici je dobila status svjedoka.

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...