fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodignuta optužnica protiv Dejana Lakića i još 18 osoba

Podignuta optužnica protiv Dejana Lakića i još 18 osoba

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je optužnicu protiv Danilovgrađanina Dejana Lakića i još 18 osoba koje se terete za pripadništvo kriminalnoj organizaciji koja je malverzacijama državnu kasu olakšala za milionske iznose, saopšteno je iz Višeg suda.

Pored Lakića na optužnici su Ivan Vuković, Radomir Karadžić, Dragoslav Lakić, Bojan Bošković, Danijela Bošković, Tihomir Lakić, Vlatko Ražnatović, Radovan Terzić, Miloš Radulović, Nebojša Bulatović, Igor Ulićević, Elmir Kapetanović, Željko Filipović, Željko Vukmirović, Petar Radović, Miroslav Ćosović, Slaven Mihailović, Vladimir Miraković i devet preduzeća, piše portal Pobjede.

SDT je u optužnici na 155 strana ponudilo dokaze protiv ovih optuženih da su u periodu od 2013. do 2019. godine u okviru kriminalne organizacije počinili produženo krivično djelo utaja poreza i doprinosa putem pomaganja.

Po nalogu SDT-a, krajem maja i jula 2019. godine, izvedene su akcije hapšenja osumnjičenih u predmetu Klap. Lisice na ruke tada su stavljene Bojanu Petričeviću i Saši Jokiću koji se nijesu našli na ovoj optužnici.

Lakić je tada izbjegao hapšenje i još je nedostupan crnogorskim organima gonjenja koji su za njim, sredinom avgusta 2019. godine, raspisali međunarodnu potjernicu.

SDT u okviru akcije Klap, koju je pokrenulo u maju 2019. godine, tereti više osoba, među kojima je i Lakić, da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, utaja poreza i doprinosa i prouzrokovanje lažnog stečaja.

Sedam dana nakon što su crnogorske vlasti raspisale potjernicu za Lakićem on je uhapšen u Beogradu i tada mu je određen ekstradicioni pritvor.

Iz srpskog MUP-a je tada saopšteno da je akcija hapšenja Lakića dokaz dobre saradnje sa kolegama iz Crne Gore i to je bilo sve što su tamošnje vlasti preduzele u tom slučaju.

Lakić je sve vrijeme od pokretanja istrage u predmetu Klap bio nedostupan crnogorskim policijskim i tužilačkim organima, ali je u obraćanju nekim medijima tvrdio da nema nikakve veze sa nelegalnim poslovima za koje ga terete crnogorske vlasti.

U brojnim medijskim istupima tvrdio je da je on “prevaren i da posjeduje dokumentaciju i snimke o umiješanosti osoba iz Poreske uprave koje su primale fiktivne fakture kojima se priznaje povraćaj poreza na dodatu vrijednost (PDV) za nepostojeće poslove“.

On je rekao i da je ostvario kontakt sa srpskom službom koja se zainteresovala za “neke stvari”.

Krajem avgusta prošle godine, Lakić se uključio u lajvu na Instagram profil predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića, osobe sa potjernice koju su za njim raspisale crnogorske vlasti.

On je tada saopštio da je pušten iz ekstradicionog pritvora.

Krajem jula 2019. godine istraga je proširena na nove osobe nakon što je tužilaštvo analiziralo dokumentaciju prikupljenu od Poreske uprave, banaka i preduzeća.

Iz tužilaštva su objasnili da se proširenje istrage, osim na nove osobe, odnosi i na već postojeće, ali za nova krivična djela.

Oni su dodali da postoji osnovana sumnja da su 14 pojedinaca i devet preduzeća izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, članstvo u kriminalnoj organizaciji, prevaru u službi, prevaru putem pomaganja, utaju poreza i doprinosa i pranje novca.

Istražitelji sumnjaju da je ta kriminalna organizacija, u koju je uključen veliki broj pojedinaca i preduzeća, djelovala na teritoriji Crne Gore.

Ova kriminalna grupa, kroz osnivanje fiktivnih firmi i izdavanje fiktivnih računa na velike novčane iznose od po nekoliko stotina hiljada EUR, zahtijevala je povraćaj PDV-a koji su im odobrili osumnjičeni poreski inspektori.

Osim utaje poreza, ova organizacija je na ovaj način, prema sumnjama istražitelja, vršila raslojavanje novčanih sredstava radi prikrivanja tragova i porijekla novca, a sve kako bi se u iznosu preusmjerenih sredstava omogućilo članovima kriminalne organizacije da preuzimaju robu, čime su počinili krivično djelo pranje novac.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...