fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodgorički ugostitelji traže ukidanje ograničenja rada

Podgorički ugostitelji traže ukidanje ograničenja rada

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Udruženje podgoričkih ugostitelja dostavilo je Nacionalnom koordinacionom tijelu (NKT) i gradonačelniku Podgorice Ivanu Vukoviću inicijativu za izmjenu ili ukidanje mjera ograničenja rada do 22 sata za restorane, kafane, kafeterije, hotelske restorane i slične objekate na teritoriji glavnog grada.

Iz Udruženja su kazali da uvedena mjera ima daleko više negativnih posljedica nego pozitivnih efekata i da se njome dovodi u pitanje opstanak na tržištu velikog broja preduzeća koja obavljaju tu djelatnost, piše Pobjeda.

U otvorenom pismu, koje je potpisalo 37 vlasnika podgoričkih lokala, navodi se da su saglasni sa stavovima predsjednika NKT-a Milutina Simovića da se i ekonomijom brani javno zdravlje, te da ekonomske mjere, pored onih iz sfere medicine i javnog zdravlja, moraju biti u fokusu Vlade i glavnog grada.

“Kao udruženje koje predstavlja svoje članove, ali i ostala preduzeća koja se bave tom djelatnošću, smatramo nužnim da javnost upoznamo sa alarmantnom situacijom u kojoj se nalazimo i finansijskim gubicima koje trpimo, a sve kao posljedica te mjere”, navodi se u saopštenju.

Oni su podsjetili da je, prema nezvaničnim podacima, na teritoriji glavnog grada registrovano oko 1,7 hiljada ugostiteljskih objekata, te da ta privredna djelatnost, ako se uzme u obzir broj zaposlenih i njihov doprinos kroz plaćanje poreza, prireza i taksi predstavlja jedan od stubova ekonomije.

Značajan broj ugostitelja iz glavnog grada bio je prinuđen da otpušti veliki broj zaposlenih, kako bi troškove poslovanja sveli na minimum i koliko-toliko ublažili posljedice te mjere.

“I pored toga situacija je i više nego zabrinjavajuća i smatramo da ugostitelji u glavnom gradu plaćaju preveliku cijenu, koju će na duže staze osjetiti i državna ekonomija zbog smanjenja priliva u budžet po osnovu brojnih dažbina koje ta preduzeća izmiruju”, navodi se u pismu.

Ugostitelji smatraju da ne postoje objektivni i legitimni razlozi da rad lokala u Podgorici bude drugačije definisan nego na primorju, naročito zbog činjenice da u ljetnjim mjesecima u Podgorici ugostiteljski posao dobija smisao u večernjim satima, najviše zbog visokih temperatura.

“Uzevši to u obzir, uz poštovanje mjera NKT-a koje se odnose na fizičku distancu, higijenu i ostalo, smatramo da je ova inicijativa utemeljena, te da ukidanje te mjere ne može proizvesti negativne posljedice po zdravlje građana Podgorice i Crne Gore”, naveli su ugostitelji.

Inicijativu su potpisli vlasnici restorana Hemera, Štrudla, Gostiona 1928, Pod volat, Sicilia, 100 manira, Muštuluk, Kensington, Dorian Gray, zatim Kultura kluba Tarantino, konoba Avlija, Lanterna i Bandići, Caffe Taormina, džez kluba Sejdefa, Bluzbara, kafoteke Caffe, pivnice Munchen, Sport Pub, noćnog kluba Velvet, kao i Goodfellasa, All Caffea, Džada caffea, Libre caffea, picerije Me gusta, Šamrok Puba, engleskog paba Ragina glava, bara Zeppelin, Loft WWW Caffea, La Cultura Caffea, zatim Artip Companya, Kobajagi Paba, Kayman Caffea, picerije Corto Malteze, kafea Zrno i La vert.

Sličnu inicijativu prošle sedmice uputili su NKT-u i ugostitelji iz Berana, gdje su kafići i restorani potpuno zatvoreni.

Najčitanije