fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPočinje drugi ciklus Spark.me startap avanture

Počinje drugi ciklus Spark.me startap avanture

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanija doMEn, registar crnogorskog nacionalnog domena .ME i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku ministarstava javne uprave, digitalnog društva i medija i ekonomskog razvoja, pokrenuli su drugi ciklus projekta Spark.me startap avantura.

Ciklus je pokrenut s ciljem da zainteresovanima u Crnoj Gori omogući besplatno sticanje vještina iz oblasti preduzetništva i vođenja startap biznisa.

“Prijave su otvorene na sajtu www.stemedukacija.me do 24. oktobra u ponoć, dok pravo na učešće imaju timovi sa najmanje tri, a najviše pet punoljetnih članova/članica koji imaju ideju kako riješiti određeni društveni problem, biznis izazov ili pomoći u digitalizaciji nekog servisa javne uprave”, navodi se u saopštenju.

Timovi koji su učestvovali u prethodnom ciklusu, a koji nijesu prošli dalje, mogu se ponovo prijaviti. Za one sa najboljim idejama obezbijeđene su novčane nagrade iz fonda koji iznosi 60 hiljada EUR.

“Nakon zatvaranja prijava, deset odabranih timova dobiće priliku da razviju i predstave svoje ideje na trodnevnoj onlajn radionici koja će se održati od 12. do 14. novembra”, dodaje se u saopštenju.

Po završetku radionice, za sljedeću fazu takmičenja biće odabrana tri tima kojima će biti dodijeljeno do po pet hiljada EUR kako bi postavili osnove svog startapa, ali i obezbijeđena mentorska podrška u trajanju od tri mjeseca iz oblasti vođenja biznisa, programiranja i UX dizajna.

“Da bi tri odabrana tima primila novčane nagrade, neophodno je da oforme neki oblik preduzeća koji je u skladu sa njihovom idejom poslovanja. Nakon tri mjeseca, timovi će se ponovo okupiti u finalu takmičenja, gdje će najbolji među njima kao nagradu dobiti i do 15 hiljada EUR za nastavak svog poslovanja”, rekli su organizatori.

Kako bi ohrabrili i podržali žensko preduzetništvo i djevojke koje karijeru grade u oblasti informacionih tehnologija, po jedno mjesto među odabranim timovima u oba ciklusa rezervisano je za tim koji većinski ili u potpunosti budu činile žene.

“Stoga ohrabrujemo sve žene zainteresovane za STEM oblasti da se prijave za učešće u takmičenju”, navodi se u saopštenju.

Specifičnost drugog ciklusa takmičenja je u tome što će se istog dana održati i finale prvog ciklusa takmičenja. Tri pobjednička tima iz prvog ciklusa, BeBeep.me, Egregium i RENERGY Montenegro, koji su već osvojili po pet hiljada EUR za postavljanje osnova svog startapa i koji trenutno uživaju mentorsku podršku u trajanju od tri mjeseca, takmičiće se za glavnu novčanu nagradu u iznosu do 15 hiljada EUR.

Organizator i idejni kreator projekta, kompanija doMEn, godinama radi na povezivanju mladih u Crnoj Gori sa zanimanjima budućnosti i novim tehnologijama. Nakon što je prošle godine kroz donaciju od 40 hiljada EUR podržala startapove Trguj.Me i Honorarium, nastavlja da svoje društvene odgovorno poslovanje usmjerava na crnogorsku zajednicu i mlade. UNDP, međunarodni partner projekta i inicijator onlajn hakatona Coronathon.me, kontinuirano pruža podršku Crnoj Gori u dugoročnom jačanju kapaciteta u cilju što bržeg socio-ekonomskog razvoja, kroz proces digitalizacije, prevashodno se vodeći konceptom razvoja po mjeri čovjeka, naročito kada su u pitanju najranjivije kategorije društva.

Za više informacija o projektu Spark.me startap avantura pravilima učešća i kriterijumima, može se posjetiti zvanični vebsajt – www.stemedukacija.me.

Za sva dodatna pitanja zainteresovani mogu kontaktirati organizatore putem mejla [email protected], ili putem društvenih mreža Facebook: https://www.facebook.com/stemedukacija i Instagram: https://www.instagram.com/_stem_edukacija/.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Cekliću produžena suspenzija

Podgorica, (MINA) - Defanzivcu Mladosti, Zvonku Cekliću, produžena suspenzija na još mjesec, zbog učešća...