fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPočetkom marta Kopaonik biznis forum

Početkom marta Kopaonik biznis forum

Beograd, (MINA-BUSINESS) – Kopaonik biznis forum, jedan od najvećih ekonomskih skupova u regionu, biće održan od 6. do 9. marta, u hotelu Grand Kopaonik.

Glavne teme foruma biće čvršća saradnja zemalja regiona, zelena tranzicija i održiv razvoj, a čak trećina panela biće posvećena Zapadnom Balkanu i njegovim potencijalima za dalji rast.

Predsjednik Saveza ekonomista Srbije, Aleksandar Vlahović, kazao je da se, prema januarskom izvještaju Svjetske banke (SB), za čitav region Zapadnog Balkana predviđa umjereni rast od 4,1 odsto u ovoj godini.

„Sa projektovanim oporavkom rasta, predviđa se da će stopa siromaštva u regionu Zapadnog Balkana nastaviti trend pada. Međutim, ukupni pozitivni izgledi za region i dalje su narušeni rizicima koji se odnose na mogući povratak ograničenja vezanih za pandemiju i, s tim u vezi, iscrpljenost fiskalnog prostora i rastući nivo javnog duga“, naveo je Vlahović.

On je dodao i da politika zemalja Zapadnog Balkana treba da se fokusira na rješavanje ključnih strukturnih prepreka otvaranju radnih mjesta i ekonomskoj transformaciji. To podrazumijeva podizanje ukupne produktivnosti privreda, unapređenje kvaliteta nezavisnih institucija koje regulišu tržište, kao i stvaranje jednakih uslova za sve učesnike u tržišnoj utakmici.

Među ključnim temama predstojećeg Kopaonik biznis forumu biće neophodnost čvršće saradnje zemalja kao preduslova održivog rasta i razvoja čitavog regiona Zapadnog Balkana.

„Zemlje Zapadnog Balkana se suočavaju sa neminovnom zelenom tranzicijom. Uticaji na klimatske promjene, zagađenje i egzistencijalne ekološke krize mijenjaju temelje ekonomske aktivnosti, izbor potrošača i ponašanje investitora. Prelazak na zeleni put rasta je dugoročni proces i nije nimalo lak“, saopštio je Vlahović.

On je kazao da, uprkos brojnim izazovima, zelena tranzicija nudi mogućnosti za Zapadni Balkan, posebno korišćenjem pretpristupnih resursa koji su opredijeljeni unutar EU za zemlje kandidate.

Kopaonik biznis forum organizuje Savez ekonomista Srbije u partnerstvu sa kompanijom Mastercard. Registracija učesnika moguća je preko veb portala www.kopaonikbusinessforum.rs.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije