fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPočeo projekat revitalizacije mreže vrijedan preko 22 miliona

Počeo projekat revitalizacije mreže vrijedan preko 22 miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) će tokom naredne dvije godine u projekat revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske elektroenergetske mreže uložiti 22,4 miliona EUR.

Iz kompanije su kazali da uveliko sprovode pripremne radove za taj projekat, koji podrazumijeva zamjenu dotrajalih djelova dalekovoda, trafostanica i ugradnju novih elemenata mreže na ruralnim područjima Crne Gore.

„Za prvu godinu izvođenja radova opredijeljeno je oko 12,4 miliona EUR za rekonstrukciju sedam dalekovoda – Slap Zete u Danilovgradu, Krute u Ulcinju, Grahovo u Nikšiću, Bijela u Šavniku, Tomaševo i Gubavač u Bijelom Polju i Dolac u Beranama“, dodaje se u saopštenju.

Iz CEDIS-a su naveli da su početkom marta počele inspekcije na jednom od najstarijih dalekovoda u Crnoj Gori – Slap Zete, koji se napaja iz trafostanice Danilovgrad.

Riječ je o dalekovodu dužine 50 kilometara, na kojem inspektori treba da obiđu 621 stubno mjesto na pretežno brdskom i često neprohodnom terenu.

Glavni inženjer za nadzemne vodove u Službi održavanja Regiona 2, Ranko Šaranović, koji je predvodio ekipu na terenu, rekao je da je taj projekat izuzetno značajan, jer će se revitalizovati mreža građena 60-tih godina prošlog vijeka.

„Na dalekovodu Slap mijenjaju se stubovi, izolatori i užad. Umjesto bakarnog užeta ugradiće se novo aluminijsko uže, a rekonstruisaće se i stubne trafostanice, niskonaponski ormari i rastavni osigurači, što će znatno podići pouzdanost i kvalitet napajanja električnom energijom pripadajućih korisnika“, kazao je Šaranović.

Pored toga, na svakom odcjepnom mjestu ugradiće se rastavljači, a to će značiti manje prekida i manje posla za montere.

Inspektori konzorcijuma na terenu određuju tačnu lokaciju stuba, odnosno GPS tačku i vežu je za GIS (geografsko-informacioni sistem) platformu, koja već postoji za svaki dalekovod.

Inženjer za održavanje u Operaivnoj direkciji, Radovan Vujović, rekao je da je kontinuirano ažuriranje GIS-a u okviru projekta veoma važno.

„Tako ćemo imati sve podatke, pa u slučaju kvara na mreži, dok smo još u kancelariji, možemo znati na kojoj je lokaciji problem i koja količina materijala je potrebna za otklanjanje havarije. Zbog preciznih podataka svaka sljedeća rekonstrukcija ovih objekata biće lakša i jednostavnija“, dodao je Vujović.

U okviru inspekcijskih aktivnosti domaćinstva će biti detaljno informisana o projektu i benefitima koje mogu očekivati nakon završetka radova i to putem flajera i direktnom komunikacijom na terenu.

Izvođenje radova podrazumijevaće i povremene prekide u napajanju električnom energijom, o čemu će korisnici blagovremeno, i do 14 dana prije početka radova, biti obavještavani.

U okviru projekta će tokom naredne dvije godine biti rekonstruisano oko 480 kilometara srednjenaponske mreže i osam hiljada stubnih mjesta, kao i oko 990 kilometara niskonaponske mreže i 28 hiljada stubnih mjesta na niskonaponskoj mreži.

Najveći dio sredstava biće izdvojen za revitalizaciju mreže sa koje se napaja ruralno područje opština na sjeveru države.

Najčitanije