fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPočelo prikupljanje 3D geofizičkih podataka

Počelo prikupljanje 3D geofizičkih podataka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nakon uspješno završenog testiranja i kalibracije opreme danas je počelo 3D geofizičko istraživanje crnogorskog podmorja na blokovima 30 i 26, koje obavlja norveška kompanija PGS za potrebe koncesionara Energean, saopšteno je iz Uprave za ugljovodonike.

Iz Uprave su kazali da je istraživanje počelo 30 minuta poslije ponoći.

“Planirano je da geofizičko istraživanje traje osam dana rada, ukoliko sve bude po planu i vremenski uslovi to dozvole”, navodi se u saopštenju.

Iz Uprave su podsjetili da je u periodu od 7. do 9. novembra brod Ramform Titan obavio pripremne aktivnosti za prikupljanje podataka. Priprema je obuhvatala spuštanje u vodu 14 strimera dužine po 6,5 kilometara i prateće opreme, neophodne da bi se dobio reflektovani signal od različitih geoloških slojeva u podmorju.

“Nakon toga, obavljen aje kalibracija i finalno testiranje opreme kao uvod u početak 3D geofizičkog snimanja”, rekli su iz Uprave za ugljovodonike.

Oni su dodali da je istraživački brod Ramform Titan uplovio u crnogorske vode u srijedu, kao i da ga prate dva broda za podršku – Sanco Sea i Thor Freya.

“Sve mjere zaštite životne sredine i monitoringa njenih parametara sprovode se u skladu sa smjernicama iz Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu tih aktivnosti, koji je usvojila Agencija za zaštitu prirode i životne sredine”, rekli su predstavnici Uprave.

Oni su naveli da je monitoring nultog stanja parametara životne sredine, koji uključuje stanje i kretanje morskih sisara i reptila, kao i istraživanje ribljeg ulova, obavljen prije početka istražnih aktivnosti. Ista ispitivanja će, kako je objašnjeno, biti sprovedena i naredne godine u isto vrijeme, kako bi se rezultati mogli uporediti.

“Na Ramform Titanu se nalazi službenik za kontrolu stanja životne sredine i komunikacije kako bi se osiguralo poštovanje propisa i uslova definisanih odobrenim Elaboratom. Takođe, na brodu za 3D geofizičko snimanje nalaze se i četiri specijalno obučena i licencirana posmatrača morskih sisara i kornjača, kao i dva operatera koji obavljaju posmatranje putem najsavremenije opreme za pasivni akustički monitoring”, saopštili su predstavnici Uprave.

Oni su kazali da su na brodovima za podršku prisutna i dva službenika za komunikaciju sa ribarima.

Geofizička istraživanja prate i predstavici Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju i Uprave za ugljovodonike, koji se nalaze na istraživačkom brodu.

Iz Uprave su podsjetili da je 3D geofizičko istraživanje na blokovima 30 i 26 definisano radnim programom ugovora o koncesiji, koji je potpisan u martu 2017. godine sa grčkom kompanijom Energean.

“Te istražne aktivnosti odvijaju se u skladu sa programom za prvi istražni period”, zaključuje se u saopštenju.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije