fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPočela kontrola tendera od 54 miliona EUR

Počela kontrola tendera od 54 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava za inspekcijske poslove počela je kontrolu tendera za ekološku rekonstrukciju Termoelektrane (TE) Pljevlja, vrijednog preko 54 miliona EUR, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

ASP je podnijela inicijativu za provjeru zakonitosti te javne nabavke, naročito nakon najave da izabrani izvođač traži dodatnih 15 miliona EUR, a radove nije počeo ni godinu i po od zaključenja posla.

„Ugovor je zaključen po ranijem Zakonu o javnim nabavkama, a ASP je ukazala da bi zaključenje aneksa na još 15 miliona značilo kršenje propisa i potencijalni ulazak u zonu krivične odgovornosti“, navodi se u saopštenju te nevladine organizacije (NVO).

Izvođač je konzorcijum, kojeg čine kineski DEC International i domaće firme Bemax, BB Solar i Permonte.

„Nije poznato kada će inspektor za javne nabavke završiti svoj dio posla“, rekli su iz ASP-a.

Iz ASP-a su naveli da je bivša vlada prošle godine, mjesec nakon poraza na parlamentarnim izborima, tražila od Evropske energetske zajednice da potrošeni radni sati TE Pljevlja budu izuzeti u dvije godine pogođene Covid epidemijom, odnosno u prošloj i ovoj godini, ali i sve do primjene efikasne i pouzdane vakcine za Covid.

“U podacima u posjedu ASP-a navodi se da je tadašnje Ministarstvo ekonomije uputilo 29. septembra prošle godine dopis Janezu Kopaču u Sekretarijatu Energetske zajednice, u kojem navodi da će tokom te jeseni ponestati raspoloživi radni sati za rad TE Pljevlja. Jedina crnogorska TE imala je dozvoljenih 20 hiljada radnih sati i potrošila ih je sve do kraja prošle godine, od kada radi suprotno pravilima Energetske zajednice“, navodi se u saopštenju.

U dopisu Kovaču se tvrdi da je Covid 19 epidemija razlog za kašnjenje ekološke rekonstrukcije TE, iako je, kako su naveil u ASP-u, opšte poznato da je Elektroprivreda (EPCG) tender pokrenula sa ogromnim zakašnjenjem.

„Skreće se pažnja na uticaj epidemije na prethodno pokrenute postupke, te se navodi da TE Pljevlja ima veliki društveni uticaj za Crnu Goru i da je dugotrajni izazov, koji su sada očigledniji nego ikada ranije“, rekli su iz ASP-a.

Potom se predlaže da prošle i ove, kao godine pogođene Covidom, ali i sve do primjene „efikasne i pouzdane vakcine“, TE bude izuzeta iz odluke Ministarskog savjeta Energetske zajednice o dozvoljenom broju radnih sati.

„Drugim riječima, od 20 hiljada radnih sati bili bi oduzeti oni radni sati koji su potrošeni u ove dvije godine, ali i sve do primjene efikasne i pouzdane vakcine“, kazali su iz ASP-a.

Iz ASP-a su dodali da je taj parametar o efikasnoj i pouzdanoj vakcini veoma široko postavljen i ne navodi se na koji bi način on bio utvrđen.

„Novi dopis Kopaču upućen je 24. novembra prošle godine, svega desetak dana prije izbora nove Vlade, kada se predlaže amandmansko djelovanje na odluku Ministarskog savjeta o radnim satima. Navodi se i da je potrebno izbjeći trajni negativni uticaj epidemije na bezbjednost snabdijevanja i na finansijsku stabilnost energetskih preduzeća“, zaključuje se u saopšenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

uprava policije, berane, Sektor granične policije, Uprava carina, krijumčarenje robe, pucnjava

U saobraćajnoj nezgodi u Radovićima poginula jedna osoba

Podgorica, (MINA) – U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila u mjestu Radovići, na kružnom...