fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPoboljšani ekonomski parametri u sjevernom regionu

Poboljšani ekonomski parametri u sjevernom regionu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Sjeverni region je decenijama karakterisala viša stopa nezaposlenosti, niži dohodak i niski ekonomski rast, saopštio je premijer Duško Marković i dodao da se nakon dvije godine sprovođenja dosljednih mjera ekonomske politike primjećuju pozitivni pomaci po svim navedenim aspektima.

„Danas već možemo gledati kako niču novi kilometri savremenih puteva, a pred nama su novi skijaški centri, škole, vrtići i rekonstruisane bolnice“, rekao je Marković u Skupštini tokom Premijerskog sata.

On je odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Danijela Živkovića, kazao da je Vlada posvećenost ravnomjernom regionalnom razvoju potvrdila u prethodne dvije godine i kroz iznos sredstava opredijeljenih za projekte na sjeveru u okviru kapitalnog budžeta, ali i u sektorskim.

„Kada je u pitanju budžet direkcija javnih radova i za saobraćaj, za prethodne dvije godine za projekte na sjeveru opredijeljeno je preko 81 milion EUR. Na to treba dodati i značajna sredstva Investiciono razvojnog fonda (IRF)“, precizirao je Marković.

On je kazao da je taj razvojni fond tokom prošle i ove godine za preduzetništvo i biznis u opštinama Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Petnjica, Plav, Pljevlja, Plužine, Rožaje, Šavnik i Žabljak plasirao oko 70 miliona EUR.

„Ta sredstva su generisala 856 radnih mjesta“, poručio je Marković.

On je rekao da ga posebno raduju pozitivne reakcije investitora na razvojne potencijale sjevera.

„Nedavno smo potpisali nove ugovore o dugoročnom zakupu na osnovu kojih će se na lokalitetu Kolašin 1600, i na lokaciji nekadašnjeg vojnog odmarališta na Žabljaku graditi hotelski kapaciteti visoke kategorije“, podsjetio je Marković.

Zbog toga je, kako je objasnio, Vlada krajem prošle godine formirala i državno preduzeće Skijališta Crne Gore sa sjedištem u Mojkovcu, kako bi sa tog prostora moglo kvalitetno da unaprjeđuje postojeću infrastrukturu, ali i da efekasnije realizuje razvojne investicione politike.

„Dodatni podsticaj našim naporima daje izgradnja prioritetne dionice autoputa Bar–Boljare, koja će već sa Mateševom kao prvim odredištem, povezati resursima bogati sjever sa centralnim i južnim regionom“, kazao je Marković.

Prema njegovim riječima, na to će se nadovezati nastavak izgradnje autoputa sa konačnim ciljem povezivanja sa evropskom mrežom autoputeva.

“Do kraja naredne godine ulaganja u autoput preći će 500 miliona EUR“, zaključio je Marković.

Najčitanije