fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPlavi model najpovoljniji za one koji malo troše

Plavi model najpovoljniji za one koji malo troše

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Plavi model tarifiranja električne energije uz novi cjenovnik, koji je Elektroprivreda (EPCG) najavila od 1. marta, biće najpovoljniji za građane koji se griju na drva i mjesečno troše do 300 kilovat sati (kWh) struje, objašnjeno je iz elektroenergetske kompanije.

Osnovni model će, kako su kazali, biti najpovoljniji za građane koji mjesečno potroše oko 700 kWh električne energije, a crveni za samce ili manje porodice koje mnogo ne troše, pišu Vijesti.

Osnovna cijena električne energije, koja čini 45 odsto svih stavki na jednom računu za struju, poskupiće od 1. marta šest odsto, što će račune za domaćinstva uvećati oko 2,7 odsto.

To će biti treće poskupljenje od početka godine, jer je Ministarstvo ekonomije nedavno odlučilo da retroaktivno od 1. januara udvostruči naknadu za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije za svaki kilovet iznad mjesečne potrošnje od 300 kWh.

To se već odrazilo na januarske račune za struju, koji su prethodno za Novu godinu povećani 0,2 odsto u odnosu na decembarske zbog neznatnog rasta cijena mrežnih usluga.

EPCG je Vijestima dala na uvid tabelu u kojoj je predstavljena razlika u tarifnim modelima, za različite nivoe potrošnje struje i to za kupce čija je potrošnja ispod 300 kWh, odnosno veća od 700 kWh.

Plavi model tarifiranja, odnosno konačni trošak energije u njemu biće, kako su kazali u EPCG, manji nego u dosadašnjem standardnom modelu po prethodnoj cijeni, ako potrošač mjesečno ne potroši više od 300 kWh.

„Plavi model podrazumijeva podjelu tarifnih elemenata tokom dana na višu i nižu tarifu u zavisnosti od visine potrošnje. Kupcu koji izabere taj model, prvih 150 kWh u obje tarife će se računati po 0,2 odsto nižoj prethodnoj cijeni”, objasnili su iz EPCG.

Za kupce koji troše oko 700 kWh najpovoljniji je osnovni model, sa jeftinom i skupom strujom.

Crveni model podrazumijeva istu tarifu tokom cijelog dana bez obzira na visinu potrošnje.

„Tarifa tog modela je niža u odnosu na osnovni, ako je potrošač dominantno trošio višu tarifu u toku dana, odnosno ako minimalno koristi nižu“, naveli su iz EPCG.

Zeleni model podrazumijeva cijenu iz osnovnog modela dodatno uvećanu za 0,2 centa po kWh uz garanciju isporuke cjelokupne struje iz obnovljivih izvora. U razvijenim zemljama taj paket koriste društveno odgovorni pojedinci.

Najčitanije