fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPlate očekuju do kraja sedmice

Plate očekuju do kraja sedmice

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Oko stotinu zaposlenih u jami Biočki stan na rudokopu Seoca do kraja ove sedmice očekuju da im poljska firma Bumech isplati plate za januar i februar.

Rudari su nedavno protestovali ispred jame jer je poslodavac od 28. februara obustavio proizvodnju neisplativši im zarade i poreze i doprinose, prenosi Dan.

Iz Sindikalne organizacije rudokopa Seoca za Dan su kazali da su ih u ponedjeljak iz Bumecha obavijestili da predstavnici te firme pregovaraju sa kompanijom Uniprom metali.

“Predočeno nam je da su pregovori o daljoj saradnji ili kupovini rudokopa od Bumecha u toku. Od toga će zavisiti i nastavak proizvodnje u jami Biočki stan”, rekli su iz sindikata.

S obzirom na to da je proizvodnju prekinuo poslodavac rudari su od 28. februara na plaćenom odsustvu od 70 odsto od plate. Polovinu januarske plate Bumech im je isplatio prije nekoliko dana, a novac za drugi dio te zarade, kao i za februarsku, obezbijediće od matične firme u Poljskoj od koje očekuju prenos sredstava.

Bumech sa firmom Veselina Pejovića po ugovoru o saradnji od 2016. godine eksploatiše rudu iz jame Biočki stan na Seocima. Nakon protesta rudara iz poljske firme su saopštili da su problemi nastali jer im Uniprom metali ne uplaćuju redovno ugovorene obaveze po osnovu kojih su im dužni oko milion EUR, zbog čega su pokrenuli spor u Privrednom sudu.

Međutim, iz Uniproma su demantovali te navode ističući da su neizmirene obaveze prema Bumechu nastale jer su im isporučivali rudu neočišćenu krečnjakom zbog čega su imali prigovor kupaca, te da će to dokazati na sudu.

Faktura za januar koju je Bumech dostavio Unipromu, naveli su iz te kompanije, još nije pristigla za naplatu. Poljskoj firmi zbog duga od preko pola miliona EUR prema državi račun je u blokadi od sredine februara.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Indeksi oštro pali na početku sedmice

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi oštro pali zbog...
ambasador

Kineski Tajvan